Trije vrhunski slovenski chefi pripravljajo Našo super večerjo

članek: kulinarika, avtor: Ministrstvo za kmetijstvo Republike Slovenije

Trije vrhunski slovenski chefi, Tanja Pintarič iz Gostilne Rajh, Roberto Gregorčič iz Oštarije in Uroš Štefelin iz Vile Podvin, bodo z namenom spodbujanja uporabe in nakupovanja živil z zaščitnim znakom "izbrana kakovost- Slovenija" za srečne nagrajence 14., 15. in 16. septembra v Bakovcih, Dolenjskih Toplicah in Podvinu pripravili "Našo super večerjo". Ta bo polna kulinaričnih mojstrovin, narejenih iz živil z zaščitnim znakom "izbrana kakovost- Slovenija".

Chefi so se z namenom spodbujanja uporabe in nakupovanja lokalno pridelane in predelane hrane pridružili promocijski kampanji "Naša super hrana", konkretneje, večanju prepoznavnosti zaščitnega znaka "izbrana kakovost- Slovenija", ki ga trenutno najdemo na mleku in mlečnih izdelkih ter na govejem in perutninskem mesu. Nosilec kampanje "Naša super hrana" je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v sodelovanju s pridelovalci in predelovalci mleka ter govejega in perutninskega mesa.

Zaščitni znak "izbrana kakovost- Slovenija" potrošniku zagotavlja, da je bil kmetijski pridelek oziroma živilo pridelano, predelano oziroma rejeno v Sloveniji, da je višje kakovosti in da je bilo dodatno kontrolirano s strani certifikacijskih organov. Vsega naštetega hkrati ne zagotavlja noben drug zaščitni znak na tržišču.

»Najboljši način za prepričljiv prikaz vseh prednosti, ki jih zagotavlja zaščitni znak "izbrana kakovost- Slovenija", je seveda kulinarika. Lahko rečemo, da živilo dobi osebnost šele, ko iz njega naredimo jed in jo postavimo na krožnik. Če ta nastane pod kuhalnico svetovno znanih kuharskih mojstrov, je učinek še toliko boljši,« svojo odločitev, zakaj so k promociji povabili svetovno znane chefe, pojasnjuje Janja Kokolj Prošek z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Nagradna igra od 23. 8. 2017 poteka na Radiu Center in na njegovem spletnem mestu. Poslušalci morajo pravilno odgovoriti na nagradno vprašanje, označiti, h kateremu chefu bi šli najraje na večerjo, in nato upati, da jim bo žreb naklonil srečo in polno mizo dobrot v izbrani restavraciji.

Devet izžrebanih dvojic se bo sredi septembra odpravilo v izbrane restavracije in se pustilo razvajati odličnim chefom, zabavati pa moderatorjem Radia Center.

Tanja Pintarič, Gostilna Rajh

Tanja Pintarič v družinski Gostilni Rajh, v prekmurskih Bakovcih, na krožnike postavlja tradicionalne prekmurske jedi po babičinih in maminih receptih, ki pa jih pripravi na sodoben način. »Najpomembnejše je, kakšno kakovost živil dobim v kuhinjo, in potem še drznost pri ustvarjanju jedi,« svojo skrivnost razkriva Tanja Pintarič.

Gostilna Rajh je drugačna domača gostilna – takšna, ki ne prisega na preobilne, ampak na kvalitetne krožnike, takšna, ki črpa iz preteklosti in zre v prihodnost. Lokalna živila in izdelki, ki prihajajo iz njene neposredne okolice, so osnova vsake Tanjine prekmurske jedi. »Znak "izbrana kakovost- Slovenija" nam precej olajša izbiro sestavin in omogoča prihranek časa pri nakupovanju,« praktično plat zaščitnega znaka utemelji Tanja.

Uroš Štefelin, Vila Podvin

Uroš Štefelin že dolga leta sodi med najboljše slovenske kuharske mojstre, ki stare tradicionalne jedi s pomočjo sodobnih tehnik nadgrajujejo v moderne slovenske jedi.

Po tem, ko je znanje pridobival na Bledu, v Franciji in italijanskih Dolomitih, kjer je kuhal v restavraciji z dvema Michelinovima zvezdicama, se je pred štirimi leti podal na lastno pot in prevzel Vilo Podvin. V Mošnjah pri Radovljici kreira krožnike s sestavinami lokalne ekološke pridelave, vsak četrtek pa pred vhodom v restavracijo organizira tudi majhno, a dobro založeno Podvinsko tržnico, na kateri se predstavljajo ponudniki s pridelki in izdelki, ki jih Uroš uporablja v svoji kuhinji. Njegova želja je ohranjanje lokalne kulinarične tradicije, navdih za katero pogosto črpa kar iz svojega otroštva, ko se je iz domače kuhinje širil omamen vonj slovenskih jedi. Na vprašanje, kaj je zanj lokalno, odgovarja: »Zame je vse, kar pripeljejo do 200 km, lokalno, zame je cipelj piranskih ribičev lokalen (lahko ga pripeljejo svežega v dveh urah). Zame so sestavine iz vse Slovenije lokalne.«

Roberto Gregorčič, Oštarija

Roberto Gregorčič je kot chef kuhal že gurmanom v Moskvi, Kijevu in New Yorku, tik preden je v Dolenjskih Toplicah odprl svojo Oštarijo, pa je goste razvajal v Gradu Otočec. Zanj sta ključ do vrhunske kulinarike kombinacija kakovostnih sestavin in kuharskega mojstrstva: »Dober mojster bo vedno izbral odlične sestavine, kar pa ne pomeni samo finih kosov mesa ali finih delov rastlin. Pri sestavinah je pomembno, na kakšen način in kje so vzrejene in vzgojene.«

Robertovi krožniki ob kapljici vrhunskega vina pripovedujejo zgodbo o dolenjski pokrajini, na njih pa se, če je le možno, vedno znajdejo kreacije iz sestavin lokalnih, dolenjskih dobaviteljev. Tudi takšnih, ki so določeno sorto začeli gojiti izključno za Roberta. Slovenski chef, ki bi mu z lahkoto nadeli titulo najbolj domačnega, se je kot otrok zaljubil v izvrstne jedi in okuse babičine kuhinje, zadnjih pet let pa nas s prav takšnimi jedmi v novi preobleki razvaja v Dolenjskih Toplicah.

Oglasno sporočilo | Ministrstvo za kmetijstvo Republike Slovenije

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecNikita
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti