mnenj na posebni strani

Teletina z rožmarinom in česnom

preprosta, a zelo aromatična pečenka, teletina nekoliko drugače

Sestavine

1,5 kg telečjega stegna v kosu ali zgornji del krače brez kosti

pet strokov česna

dve vejici svežega rožmarina

2 dl olivnega olja

10 dag masla

malo belega vina

sol, poper

Postopek

V meso zarežemo več žepov. Če uporabimo stegno, zarežemo tako, da bomo po končanem pečenju lahko meso narezali kot zrezke, če pa uporabimo kračo, se ravnamo po vlaknih. Meso potem dobro premažemo z olivnim oljem, tudi zareze oziroma žepe.

Česen olupimo, rožmarin osmukamo in obe začimbi zdrobimo, dodamo malo olja. S tem potem dobro namažemo žepe oziroma zareze v mesu.

Segrejemo maslo in malo olivnega olja ter z vseh strani popečemo meso. Solimo in popramo, dolijemo vino, potem vse skupaj damo v pekač in v pečici na 180 stopinj pečemo uro in pol do dve, odvisno od tega, kako velik je kos mesa. Vmes zalivamo s sokom, ki nastaja pri pečenju, vedno vlijemo nekaj soka tudi v zareze v mesu, po potrebi dolijemo v pekač tudi malo tople vode in vina.

Ko je meso pečeno, ga zrežemo na kose, zraven postrežemo mešano zelenjavo in pečen krompir.

Opombe

Jed je ena od tistih, za katere velja "manj je več" - res malo začimb, zato pa meso izrednega okusa in prijetnega vonja.

Mnenja o receptu

Tisti, ki imate s tem izkušnje - ali bi šlo tole in se speklo pod peko oz. čripnjo oz. saćem?? LP / elaphus

elaphus, po moje bi šlo, le da morda meso opečeš z vseh strani kar v saću, in šele potem pokriješ in spečeš do konca. Z dodatkom krompirja in zelenjave seveda, kaj praviš? Mamamia / mamamia

Tale dobrota je bila danes pri nas na jedilniku.Še dobro,da človek malo brska po receptih.Enostavno in zelo dobro. Še dobro,da imam rožmarin v lončku,res je vsaj meni svež boljši. / nickMax