mnenj na posebni strani

Lešnikova potica

potica z lešnikovim nadevom

Sestavine

Kvašeno testo:

4 žlice mlačnega mleka

25 do 30 g kvasa

čajna žlička sladkorja

700 g presejane moke

0,25 l mleka

90 g presnega masla

100 g sladkorja

1 limonin sladkor

1 vanilijev sladkor

5 rumenjakov

pol čajne žličke soli

Nadev:

0,5 l sladke ali kisle smetane za stepanje

200 g sladkorja

1 vanilijev sladkor

2 jajčna beljaka

500 g zmletih lešnikov

1,5 žlice drobtin

Premaz:

1 jajce

Postopek

Kvašeno testo:

v lončku zmešamo 4 žlice mlačnega mleka, kvas, čajno žličko sladkorja in čajno žličko moke in damo na toplo, da vzhaja.

V skledo damo vso moko in dodamo vzhajani kvas. Penasto zmešamo maslo, sladkor, vanilijev sladkor, limonin sladkor in rumenjake. Vse skupaj vlijemo k moki in dodamo sol. Testo stepamo tako dolgo, da je gladko, dela mehurčke in se loči od kuhalnice. Postavimo ga na toplo, da vzhaja za 2 uri.

Zmešamo smetano in sladkor ter narahlo vmešamo sneg iz beljakov. Vzhajano testo razvaljamo za nožev rob debelo in namažemo z nadevom ter potresemo z mletimi lešniki in krušnimi drobtinami. Tesno zvijemo in od koncev odrežemo 10 cm testa. Potico položimo v namazan, lončen, okrogel model (velikosti premera 25 cm spodaj in 27 cm zgoraj), nato jo pokrijemo in postavimo na toplo, da vzhaja. Ko je še enkrat vzhajala, jo premažemo z jajcem, prebodemo do dna z iglo in pečemo na 180 do 200 stopinjah 1 - 1 1/4 ure.

Mnenja o receptu

Hm...tuki bi imela eno samcato pripombo. Sem začetnica pri poticah in sem preizkusila recept. Imela sem ful problemov in sicer med sestavinami je omenjeno tudi 0,25 l mleka - kar ni omenjeno pri postopku. Komaj s težavo sem naredila testo, ker sem mleko kasneje po vzhajanju dodajala. Bla sm kr razočarana, sam na koncu je potička le nekako uspela in bila odlična!!! / anny1