mnenj na posebni strani

Čokoladna torta naših babic

Sestavine

Testo 1:

8 jajc

8 žlic sladkorja

8 žlic moke

2 žlički pecilnega praška

Testo 2:

4 jajca

4 žlice moke

4 žlice sladkorja

1 žlička pecilnega praška

kakav + voda

Krema:

2 zavitka masla

40 dag mletega sladkorja

2 sveži jajci

3 žlice kakava prevrete v vodi (par žličk)

marelična marmelada

Postopek

Pekač premera 26 cm namažemo z margarino in posujemo z drobtinami. Jajca in sladkor stepamo nad vrelo vodo, da naraste. Odstavimo in vmešamo moko in pecilni prašek. Pečemo pri 200 stopinjah (v ventilacijski pečici 180 stopinj) približno 30 minut (da odstopi). Enako ponovimo z drugim testom, le da med stepanjem jajc in sladkorja dodamo žlico kakava, prevreto v žlici ali dveh vode. Biskvita ohladimo in prerežemo. Za bolj rahel biskvit lahko stepamo le rumenjake in sladkor ter iz beljakov naredimo sneg, ki ga nato vmešamo v rumenjakovo maso, nato pa vmešamo še moko in pecilni prašek.

Za kremo najprej zmešamo zmehčano maslo in sladkor, nato pa dodamo še jajci in 3 žlice kakava, prevretega v vodi. Mešamo v eno smer, dokler ne dobimo gladke kreme.

Sama tako za kremo kot za biskvit uporaljam Nesquick, ne pa pravega kakava.

Torto sestavimo tako, da namažemo na zgornjo polovico prvega oblata marmelado, na spodnjo stran naslednje polovice pa kremo in položimo skupaj ter to ponavljamo do vrha (plasti si sledijo: biskvit - marmelada - krema - biskvit - ..., vendar se krema ne da namazati na marmelado, zato jo namažemo na spodnjo plast naslednje plasti biskvita). S preostankom kreme premažemo torto in dekoriramo - najlepša je s čokoladnimi mrvicami ali kakšnimi drugimi čokoladnimi okraski. Torto postavimo, preden jo postrežemo, za nekaj ur (najbolj čez noč) v hladilnik.

Opombe

Gre za klasično čokoladno torto naših babic, ki doslej ni manjkala niti na enem mojem rojstnem dnevu :)