mnenj na posebni strani

Pustne princeske

Sestavine

Paljeno testo:

250 ml vode

50 g masla

ščep soli

200 g moke

5 - 6 jajc (odvisno od velikosti)

olje za cvrenje

Krema (vanilijeva in čokoladna):

750 ml mleka

4 rumenjaki

38 g moke

30 g škroba

150 g sladkorja

noževa konica soli

čajna žlička vanilijeve arome (ekstrakta)

100 g jedilne čokolade

Postopek

Za paljeno testo:

vodo z maslom in soljo zavremo, nato v vodo stresemo moko in mešamo toliko časa, da testo odstopi od posode. Testo damo v drugo posodo in pustimo, da se malo ohladi. Z mešalnikom (kavljem) vmešamo jajca postopno, eno za drugim. Novo jajce dodamo samo, kadar je prejšnje dobro vmešano. Ko se masa začne svetiti in ni več tako kompaktna, je jajc dovolj. Tako testo se lahko zajema s čajno žličko in se cvre v vročem olju. Paziti je treba, ker se princeske napihnejo in narastejo dva do trikrat.

Krema:

mleko damo v posodo in začnemo počasi segrevati. V drugi posodi z ročno metlico umešamo rumenjake s sladkorjem in počasi dodamo moko in škrob. Ko se je mleko malo segrelo, ga z zajemalko nekoliko dodamo v jajčno mešanico. Vse skupaj premešamo in zlijemo v mleko. Mešanico segrevamo in med tem obvezno mešamo z ročno metlico. Kuhamo na zmerni temperaturi nekaj minut (5 minut), pazimo, da pri tem ne vre. Ko je krema dovolj gosta in gladka, je polovico odvzamemo, dodamo vanilijev ekstrakt in začnemo hladiti, tako da posodico postavimo v mrzlo vodo z ledom. V preostalo kremo vmešamo jedilno čokolado, ki smo jo nalomili na manjše koščke. Počakamo, da se med mešanjem strdi in tudi to ohladimo v mrzli kopeli. Če princeske še niso ocvrte, jih pokrijemo s prozorno folijo (da se dotika kreme, tako se skorjica ne naredi) in damo v hladilnik.

Ko so vse princeske ocvrte in so se malo ohladile, jih napolnimo s pomočjo "slaščičarske vrečke" z nastavkom za pisanje (princeske se ne režejo). Potresemo jih s sladkorjem v prahu.

Opombe

Te princeske so tipične v vseh koncih Italije a imajo v vsakem koncu drugačno ime: zeppole ali castagnole in se delajo ob različnih praznikih.

Mnenja o receptu

Lepe so! Bom sprobala za letošnjega pusta hrusta, me prav zanima kako bo, ker še nisem cvrla paljenega testa. Tole res je fajn ideja, hvala lepa ti Jerneja. katka / katka lopatka

Sem sele sedaj opazila, da je kolicina za 8-10 oseb in ne samo 8-10 kosov (je ze popravljeno). / Jerneja USA

A je tole malo podobno profiterolom? LP / elaphus

Ja, samo da je to ocvrto in je najveckrat za pusta! / Jerneja USA

Nedavno sem delala pustne krofe s kremo, pa sem jo naredila prevec in sem zelela narediti nekaj takega,pa nisem nasla recepta,ker ima,kot si napisala, razlicna imena.To je super zadeva(njam!!!!!!!!!!!! )Sem jih delala samo enkrat, z rozinami, slisala pa sem da jih nekateri pecejo kar v pecici.Zanima me,ce si kdaj poskusila to varianto in kako se obnese?lp / lucka52

Verjamem da so tople še najboljše... ampak... koliko časa v naprej se jih lahko naredi? / OrionLady