mnenj na posebni strani

Kostanjeva potica

Sestavine

Testo:

600 g mehke moke

150 g sladkorja

50 g kvasa

100 g margarine

2 dl mleka

ščepec soli

1 vanilijev sladkor

4 rumenjaki

2 žlici ruma

limonina lupina

Nadev:

1 kg očiščenega kostanja

1 maslo (250 g)

6 beljakov

2 žlici ruma

3 dl smetane

1 vanilijev sladkor

Postopek

Moko presejemo, dodamo kvas, sladkor in mlačno mleko. Ko kvas nekoliko vzhaja, ga zamesimo z ostalimi sestavinami v testo, ki ga dobro pregnetemo.

Kostanj olupimo in ga čez noč pustimo v hladilniku, da se osladi. Naslednji dan ga skuhamo do mehkega v pol vode in mleka. Odstranimo kožico in ga pretlačimo (najbolje, da ga pretlačimo z orodjem za stiskanje krompirja). Smetano zavremo, kostanjevemu pireju dodamo sladkor in vanilijev sladkor in vmešamo vse skupaj v smetano. Ohladimo, primešamo rum in na koncu narahlo še sneg beljakov.

Testo razdelimo na dva dela, na tanko ju razvaljamo in premažemo z nadevom. V namaščenem pekaču pustimo potico počivati vsaj nekaj ur v hladilniku, najboljše kar čez noč.

Preden jo spečemo, jo premažemo z 2 rumenjakoma, ki sta ostala, razžvrkljanima z malo smetane. Potico spečemo v pečici na 150 stopinjah, pečemo približno 1 uro, oziroma po potrebi.

Opombe

Odločila sem se za objavo tega recepta, ker se mi zdi, da je kostanj precej zapostavljen, po mojem mnenju po krivici, ker ga je v naših gozdovih kar veliko, pa še zelo okusen je.

Mnenja o receptu

Ali je potica "sočna?" Namre, jedla sem kostanjevo potico, ki pa mi ni bila preveč všeč, ker je bila preveč suha. Prav škoda se mi je zdelo kostanja. / Tanja05

Ni mi jasen nadev,piše da dodamo k kostanju sladkor,v navedenih sestavinah pa ga ni,prav tako je v sestavinah napisana 1 margarina(kaj bo potem mastna potica)v pripravi pa ni pisana,zdi se mi čudno vse skupaj,v testu pa je napisana zame prevelika količina sladkorja,prosim za pojasnilo!!! / marli