mnenj na posebni strani

Ričet brez mesa

Sestavine

30 dag ješprena

3 korenčki

kolerabica

rdeča in rumena paprika

pasternak

koren zelene

koren peteršilja

večji krompir

fižol

peščica suhih gob

grah

por

nekaj žlic koruze iz konzerve

na kocke narezan paradižnik

grobo sesekljan peteršilj

luštrek

poper

lovorjev list

šetraj

timijan

majaron

sol ali vegeta

mleta paprika za barvo

Postopek

V večji lonec nalijemo cca. 3 l vode, v katero stresemo opran ješprenj. Ko se ješprenj nekoliko pokuha (20 - 30 minut), ga nekoliko zalijemo s kropom in začnemo dodajati zelenjavo; najprej na drobne kocke narezan krompir, nato na drobno narezano korenje, koren peteršilja, kolerabico, zeleno in pasternak, pa seveda peščico suhih gob, ki jih ni potrebno posebej namočiti. Solimo, popramo in po potrebi zalijemo s kropom. Med stalnim rahlim mešanjem dodajamo mehkejšo zelenjavo; na drobne kocke narezano rdečo ali rumeno papriko, por, sesekljan paradižnik in grobo sesekljan peteršilj. Spet rahlo mešamo in po potrebi dolivamo kipečo vodo. Po dobri uri kuhanja lahko dodamo koruzo iz konzerve, fižol in kuhan grah. Začinimo z dišavnicami; lovorjem, šetrajem, timijanom in majaronom, poskusimo, če je potrebno, dosolimo, predvsem pa zalivamo in kuhamo do primerne trdote (najboljše je al dente) in gostote. Seveda lahko dodamo tudi prekajeno meso (kračo, rebrca ali prekajene križne kost) ali domačo klobaso.

Opombe

Jed je v bistvu zelo enostavna, dodaš pač tisto, kar imaš - primerna je za kuhanje v družbi (ričet party), je zelo okusna in barvita, pa tudi draga ni. Celotni postopek traja okrog 2 uri, ričet pa je najboljši drugi dan!

Mnenja o receptu

Kaj pa je to pasternak??? / sezam

http://www.slagtenhelligko.dk/wp-content/pastinak.jpg Pastinak ali rebrinec. http://www.kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=6301 / jade