mnenj na posebni strani

Pasta a la carbonara

za ljubitelje carbonarskih testenin, preizkušen recept s smetano, sirom in slanino

Sestavine

400 g testenin (svedrčki, polžki..)

250 - 300 g prešane slanine s poprom

200 g sira (edamec ali trapist)

1/2 velike kisle smetane

1 večja čebula (bela ali rjava)

1 jajce

sol

črni poper

Vegeta

olivno olje

peteršilj

 

Postopek

Testenine skuhamo v slani vodi, da so al dente (ne pretrde, ne smejo pa biti razkuhane). Ko se kuhajo, imamo dovolj časa pripraviti preliv:

na kocke ali krajše rezance narezano slanino damo v kozico in jo dobro popražimo, tako da začne lepo dobivati barvo - porjavi. Med praženjem dodamo nasekljano čebulo, ki pa naj samo postekleni - ne sme porjaveti, ker to spremeni okus.

Če je slanina bolj mastna, ne dodajamo dosti olja, samo žlico ali dve zaradi arome, če je pa bolj pusta, pa lahko mirne duše dodamo nekaj olivnega olja (3 - 4 žlice).

Ko je slanina lepo porjavela, dodamo kislo smetano ter še kako minuto pražimo. Dodamo jajce. Če želimo količinsko več "omake", lahko dodamo tudi malo mleka ali vode, saj testenine del tekočine "spijejo".

Dodamo malo soli, po želji lahko dodatno popramo, ni pa nujno. Dodamo 1 - 2 čajni žlički Vegete, ter malo premešamo. Nato dodamo nariban sir, ki naj se lepo stopi v omaki. Mešamo pri nižji temperaturi, da se sir ne prime na kozico. Ko se sir stopi, je omaka pripravljena.

Testenine odcedimo ter jih prelijemo z omako ter dobro premešamo, da se vse enakomerno porazdeli. Jed je pripravljena. Okrasimo jo z nasekljanim peteršiljem in postrežemo.

Dober tek!

Mnenja o receptu

Jaz sem rojena v Rimu in zivim v Italjo; pri nas se ne dela tako ma se rabi guanciale (lice od prasica), riban pecorino (ovcji sir trd ko parmezan), 1 jajce za vsako osebo, sol in poper in malo olivnega olja... Stovcemo jajca z sol, poper in pecorino in tacas damo na olje guanciale da postane hrustljav. Ko je kuhana pasta jo damo v olje in guanciale in jo mesamo da dobi okus. Na koncu, dalec od ognja lijemo gor jajce z pecorino, sol in poper in mesano hitro. Rimljanski recept je ta, ce ste pri volji probajte, boste vidli da je cisto nekaj drugega / Tanja Giuliano