mnenj na posebni strani

Ajvar babe Ditke

namaz iz pečenih rdečih paprik

Sestavine

30 kg rdečih, podolgovatih paprik

2 žlici sladkorja

sol po okusu

2 l olja

Postopek

Paprike spečemo, da koža počrni. Ker je velika količina paprik je priporočljivo, da pečemo na kakšni veliki plati (večji tiganj) nad ognjem, ker gre hitreje. Pečene paprike shranjujemo v večjo posodo (škaf) in jih pokrijemo s krpo, da se zmehčajo. Nato jih olupimo, očistimo semen in zmeljemo. Damo v večjo posodo, dodamo sladkor in olje (lahko dodamo olje v dveh rundah). Solimo po okusu (rajši na začetku manj in dosolimo kasneje, če ni dovolj). Pražimo na močnem ognju kakšne 3 do 4 ure oziroma toliko časa, da olje izstopi, da se masa paprik in olja ločita. Med praženjem seveda mešamo, da se ne prime. Ajvar je na koncu temno oranžno - rdeče barve. Damo v vroče v kozarčke in pasteriziramo.

Opombe

Ajvar starši tudi pečejo (pražijo) nad ognjem na železni plati, ker je vročina bolj enakomerno razporejena in manj šprica, kot doma na štedilniku. Za ta ajvar je potrebno dosti dela, vendar se splača. Je namreč tako odličen, da ga jemo z žlico.

Mnenja o receptu

Se strinjam, to je pravi recept za ajvar. Tak recept mi je povedal prodajalec paprike na trgu. Je res zamuden toda enkraten. Pozdrav, antonija / antonija8