mnenj na posebni strani

Aleluja

Sestavine

50 dag posušenih olupkov repe

8 dl juhe ali vode

4 žlice masti z ocvirki

10 žlic moke

Postopek

Operi olupke in jih namakaj 3 dni v vodi. Po potrebi menjaj vodo. Nato jih skuhaj v juhi ali vodi. Odcedi jih in nareži na koščke. Dodaj v juho. Vmešaj moko v hladni vodi ter dodaj vreli juhi. Premešaj. Juha mora biti gosta. V sredino naredi luknjo in vlij vanjo vročo mast z ocvirki. Naloži jed v krožnike. Po vrhu položi koščke klobase ali slanine.

Opombe

Alelujo so kuhali kmetje v času lakote v preteklih stoletjih in med turškimi vpadi. Seveda brez klobase in slanine. Jed ni nobena kulinarična posebnost, pripravijo pa naj si jo tisti, ki se želijo počutiti tako, kot so se počutili njihovi predniki.

Mnenja o receptu

Dobro se slisi. / Barbek

Bljek! / mikipimiki

Pri nas pa damo za zgostitev pretlačen krompir in zalijemo z juho v kateri se je kuhala svinjina. / Teka

večkrat bi se morli tako vrniti v stare čase in se zamisliti nad preobiljem in potrato... / mijagaja

Zanimivo, da se je komentar pojavil po treh letih ravno v tem času. Aleluja je namreč na mizah cerkljanskeka področja ob velikonočnem kosilu - poleg suhe juhe, šunke, hrena in vseh preostalih dobrot. Vsaj tako je bilo pri moji teti. Ne bom trdila ampak mislim, da je to njihova tradicionalna velikonočna jed. Enkrat sem tudi jaz eksperimentirala po njenih navodilih - samo enkrat zato, ker sem bila vedno vabljena k njej na kosilo in mi ni bilo treba kuhati. Kolikor se spomnim sem olupke, ko so bili kuhani zmiksala v multipraktiku in za zgostitev uporabila ajdovo moko. Jed je namreč gosta in je pri kosilu kot priloga oz. namesto krompirja. Kje se pa danes sploh dobi suhe repine olupke? Ali jih kje prodajajo? Tete žal ni več. / Karmen 67

Karmen, pri ribanju repe ostanejo olupki. dobro se jih opere in posuši. Taka aleluja je izvrstna! / Micka2010