mnenj na posebni strani

Figov semifredo

Sestavine

Za osnovni semifredo:

4 jajca

500 ml smetane

50 g sladkorja

ščepec soli

po želji: 1 strok vanilije

Poleg tega pa še:

en paketek suhih fig (250 g)

2 -3 velike žlice medu

8 - 9 velikih, svežih fig (cca. 1 kg)

Postopek

Najprej si pripravimo dodatke, da lahko potem vse hitro zmešamo: nasekljamo suhe fige v multipraktiku, dodamo 2 - 3 velike žlice medu in to dvoje še malo nasekljamo in narežemo 8 - 9 velikih, svežih fig (cca. 1 kg) na manjše koščke (cca. 1 cm x 1 cm x 1 cm ali manjši).

Potem pa naredimo osnovni semifredo po receptu za navihan semifredo (http://kulinarika.net/baze/recept.asp?ID=6931): jajca ločimo, iz beljakov s ščepcem soli stepemo sneg, rumenjake pa penasto umešamo s sladkorjem in vanilijevimi semeni, ki smo jih postrgali iz stroka (to naredimo tako, da ga po dolžini prerežemo in ga s špičastim nožem spraskamo ven). Zdaj pa stepemo še smetano. Jaz delam po tem vrstnem redu ali pa smetano pred rumenjaki, če želimo, to pa samo zato, ker potem ni treba vmes prati stepalk.

Dodamo sneg in stepeno smetano k rumenjakom, suhe fige z medom in na koščke narezane sveže fige in PREVIDNO, počasi (mešamo počasi, ampak ne dolgo) in zelo z ljubeznijo premešamo svojo bodočo ledeno poslastico. Najboljša za tako mešanje je tista melaminska kuhalnica z luknjo v sredini. Če slučajno mislimo uporabiti leseno kuhalnico, mora biti obvezno namenjena samo za sladke zadeve, da nam ne bo vse smrdelo po čebuli, recimo.

Opombe

Za ta sladoled ne rabite strojčka za sladoled!

Če vas motijo surova jajca, lahko rumenjake s sladkorjem stepete nad soparo, prav tako lahko nad soparo stepete sneg iz beljakov.

V tem semifredu lahko vanilijev strok tudi izpustite, saj že fige dajo dovolj okusa in tako bo malo ceneje.