mnenj na posebni strani

Nizkokalorična jagodna torta

Sestavine

Sestavine:

4 jajca

4 žlice sladkorja (4 žlice fruktoze ali pa 4 žličke tekočega sladila)

1 žlica gladke moke

4 žlice rožičeve moke

1 l tekočega jogurta

2 kg jagod

rum

sol

1 dl jagodnega jogurta

margarina za premaz posode za torte

5 vrečk emulgatorja za jogurt (alternativa 4 vrečke želatine v prahu in 3 vrečke utrjevalca za smetano) - jaz imam tovrstne sestavine (zraven še vanilijev sladkor in pecilni prašek) vedno na zalogi, tako da imam vsaj 10 vrečk, preden se lotim konditorstva in potem dodajam toliko časa, kot je potrebno - skratka, imejte tega malo več.

Posodje:

posoda za peko torte

palični mešalnik

raven krožnik

2 posodi za pripravo testa

2 posodi za pripravo kreme

stepalnik

metlica za žvrkljanje

čopič

namazni glazurni nož (da kremo lepo premažete)

alu - folija

peki papir

Postopek

1. Ogrejemo pečico. Posodo za torto na strani namažemo z margarino, na dno položimo peki papir.

2. Očistimo jagode

3. Priprava podlage je skrajno enostavna. Razdelimo jajca na rumenjake in beljake. Beljakom dodamo ščepec soli in stepemo v sneg. Rumenjakom dodamo sladkor (fruktozo, sladilo - odvisno, kaj uporabljate) in stepamo. Kremi dodajamo najprej eno žlico moke, nato pa še žlico po žlico rožičevo moko (če kdo ne mara rožičeve moke, lahko uporabi mlete lešnike, količine so enake). Če se krema preveč zgosti (če slučajno uporabljate moko 450 namesto 400 se vam to utegne zgoditi), malo razredčite z maksimalno pol dl mineralne vode (mehurčki bodo pomagali, da bo zadeva lepo zrasla in vzhajala). Blago vmešamo še trd sneg. Zadeva se peče 20 minut na 180 stopinj.

4. Očistimo posodje in kuhinjo.

5. Vzamemo podlago za torto iz pečice. Po 10 minutah snamemo obroč, podlogo prestavimo na ravno podlago (med testom in podlogo svetujem sloj peki papirja). Podlogo premažemo z rumom in 1 dl jagodnega jogurta. Tako bo torta v celoti sočna. Ker je testo lepo vzhajalo, lepo vpija rum in jogurt in počasi se niža, tako da je na koncu podlaga za torto visoka kakih 12 milimetrov.

6. Očistimo obroč za torto. Na notranji strani ga obložimo z alu - folijo in alu - folija je tudi na zunanji strani obroča. S tem preprečimo trganje torte pri odpiranju zaponke. Zapet obroč s folijo položimo okrog podlage (s tem imamo narejen model, kamor se vliva krema).

7. Očiščene jagode (približno 1 do 1,5 kg, odvisno od tega, kakšne jagode imate) popasiramo s paličnim mešalnikom. Moramo dobiti 3 - 4 dl gostega jagodnega soka. Jogurt mešamo z želatino v prahu (ali pa emulgatorjem za jogurt in utrjevalcem za smetano - prime tudi na jogurt). Mešamo do nivoja, ko je vse skupaj že zelo trdo in pušča mešalnik luknje v kremi. Potem dolivamo jagodni sok. Krema postaja bolj tekoča. Ko je izgled kreme še najbolj podoben sladoledni kremi, je zadeva ravno prava.

8. Kremo vlivamo v pripravljen model. Zelo atraktivno je, če med kremo dodamo še nekaj jagod (do 15 dag) in dokončamo premaz tako, da se jagode ne vidijo. Maso poravnamo na vrhu obroča z glazurnim nožem. Damo za 8 ur v hladilnik. Po 8 urah vzamemo zadevo iz hladilnika, odpremo obroč in ga dvignemo. Snamemo alu - folijo s kremastega valja in voila, torta je narejena. Po vrhu jo okrasimo s celimi jagodami. Pri jagodah iz zadnjega koraka je treba poudariti, da jih je treba prej posuti bodisi s sladkorjem v prahu ali pa s sladilom. V 15 minutah bo šlo ven nekaj vode. To vodo odlijemo (zelo mokre jagode utegnejo zavreti proces strjevanja tortne kreme).

Mnenja o receptu

Fotografija in recept sta zelo privlačna, upam, da bo kmalu priložnost za preizkus... / bela

Pozabila sem napisati, da sem krema vmešava tudi med dolivanjem jagodnega soka. Vrhnje okraševanje z jagodami lahko naredite tudi takoj (v bistvu se potem še lažje reže). / Vendelina jr.

bolj na kratko se ne bi dalo? / pppp

To mora biti dobro 100 na uro, zdi pa se mi, da ne bi imela potrpljenja s pripravo. Mogoče pa nažicam našo "ta mlado", da preizskusi svoje kulinarične sposobnosti,ha,ha! Saj ji bom pomagala, obljubim, ne rečt, da sem hudobna "tašča",ha,ha! Galja / galja

Nizkokalorična? A pa ste prešteli kalorije? Meni se namreč ne zdi preveč nizkokalorična... / MissLady

Vendelina jr., kje se dobi emulgator za jogurt in kako izgleda pakiranje?? / Julya

Zakaj pa je krožnik s torto postavljen še na pekač za pito, ki je postavljen na še en plastični podstavek? Marketinški prijemi? / veverica

Ker je to edina fotka, na kateri je samo torta, na vseh ostalih so bile pa še osebe zraven. / Vendelina jr.

Mene pa zanima če so tisto piškoti tam zadaj za torto v stekleni posodi? Če so, kateri so? / jade

Razumem, Vendelina, tudi moje slike vsekakor niso popolne. Ampak, če sem odkrita, od tebe tega nisem pričakovala In mi ni in ni šlo v glavo zakaj vse to posodje, kot sama praviš... / veverica