mnenj na posebni strani

Njoki z gorgonzolo - preprosti

preprosti in hitro pripravljeni njoki v omaki iz gorgonzole in smetane, ki ima pristen okus po gorgonzoli, saj ne dodamo nobenih začimb

Sestavine

10 - 20 dag gorgonzole (odvisno od okusa, če vam je všeč bolj močen, jo uporabite več; kot gorgonzolo pa priporočam dor blue torta, kupljena na kg)

2 dl (lahko kaj več/manj) sladke smetane (za kuhanje - panna da cucina ali alpska)

krompirjevi njoki (najboljši so domači, lahko pa uporabite katerekoli testenine)

Postopek

V večjo ponev (najboljše teflonsko) nadrobino gorgonzolo in ji dodamo malo smetane. Ponev postavimo na zmeren ogenj (po potrebi ga zvišamo/znižamo, pomembno je, da se zmes ne sprime) in mešamo. Počasi dodajamo smetano in še naprej mešamo. Ko je omaka kremasto zgoščena, ji dodamo predhodno skuhane njoke (jaz jih preložim direktno iz kropa v omako). Njoke še 1 - 2 minuti med mešanjem "dokončamo" v ponvi. Postrežemo. Dober tek!

Opombe

Količine so navedene bolj informativno, jaz ponavadi kuham "na oko", smetano dodajam po potrebi, važno, da je omaka kremasta - če želim bolj gosto, jo dodam manj in obratno. Odsvetujem kakršnokoli dodajanje začimb omaki, ker bo le tako imela "čisti" okus po gorgonzoli; v tem primeru začimbe okus prikrijejo in ne izboljšajo.

Mnenja o receptu

Preprosto, okusno! / jasna1

Super / ajcika

če omaki dodamo še malo sesekljanega peteršilja in začimbe česen in poper je okus še bolj bogat / pegy

Zelo hitro gotovo kosilo! In super omaka, dodala sem le topljeni sir v trikotniku. Odlicno! / mažoretka