mnenj na posebni strani

Baget kruh - Baguette

Sestavine

1 kg bele moke

1 kocka svežega kvasa

2 žlički soli (lahko tudi več)

mlačna voda do 750 ml

1 beljak

150 ml vode za v pečico

Postopek

Malo mlačne vode in kvas pomešamo v posodi ter pustimo stati 10 minut, da začne kvas delovati.

V drugo posodo damo moko in sol ter primešamo kvas. Počasi dodajamo mlačno vodo toliko časa, da dobimo prožno, mehko testo. Gnetemo ga do 10 minut. Testo pomokamo iz vseh strani in ga položimo v posodo, ki jo zapremo. Počiva naj do 5 ur v toplem prostoru.

Na delovni deski testo ponovno pregnetemo in ga razdelimo na šest enakih delov. Oblikujemo dolge 40 cm "štruce", ki jih večkrat diagonalno zarežemo z ostrim nožem. Položimo jih na pekač, obložen s papirjem za peko. Tam naj počivajo še 1 uro.

Med tem časom segrejemo pečico na vroči zrak na 190 stopinj (klasična pečica 220 stopinj). Kruh pečemo 20 minut, da dobi zlato - rumeno barvo.

Beljak razredčimo z malo vode in ga premažemo po vročem kruhu. Na mreži kruh ohladimo.

Opombe

Med peko kruha položimo v pečico posodo z vročo vodo. S tem dosežemo vlago, ki je med peko potrebna. Kruh postane elastičen. Prav tako pazimo, da bodo štruce med sabo dovolj oddaljene, da se ne bodo zlepile. Na enem pekaču pečemo 3 kruhe.

Mnenja o receptu

odlično! / stefann

Zelo dobro,dodala sem cisto malo polnozrnate moke, pa fotka tudi pride, da ne bo tak enostaven in dober recept brez nje... / lucka52

Super lucka52, Slikica ne sme manjkati. LP Migla / Migla

Krasen recept, samo oblika bolj spominja na korenine, kot pa na baguette. Pa nas to ni nič motilo bodo kmalu spet na programu. Vaja dela mojstra. / tadeja 13

Ena bela in ena zrnata varianta. Dober recept. / ZAČETNICA

Sem šele zdaj videla kako grozna je ta slika s polnozrnatima štrucama. da pojasnim - "plavala" je v olju zato, ker sem jo delala pri prijateljici na Dunaju, ta pisker je brez teflona, pa pekija ni mela pa vse je blo v bistvu improvizoriš. / ZAČETNICA

ZAČETNICA, če ne bi omenila, sploh opazila ne bi :) Sicer pa je tale kruh superca. / tejch

ta recept me je prevzel in komaj čakam, da bom imela priložnost ga preizkusiti... zanima me pa kam postavite čašo z vodo, ali je zraven bagete na pekaču ali je na dnu pečice...?? / pera:)

na dnu pečice seveda. Migla / Migla

Prvič probal odlično! / HRUST