mnenj na posebni strani

Zelenjavna rolada s krompirjevo kremo

Sestavine

6 srednje velikih krompirjev

2 srednje veliki bučki

1 velik jajčevec (melancan)

3 korenčki

cca. 200 g blitve

VELIKO naribanega parmezana

cca. 100 ml sladke smetane

2 jajci

sol

poper

muškatni orešček

papir za peko

dresirna vrečka (vrečka za kreme, za okrasitev tort)

Postopek

Najprej damo kuhat (cel) krompir, korenje in blitvo (vsak v svoj lonec). Blitva naj se kuha toliko časa, dokler ne postane mehka, korenje in krompir pa kuhamo cca. 35 minut oz. dokler ni skuhano.

Medtem narežemo ostalo zelenjavo na 0,5 cm debele rezine in na vroči ponvi popražimo (kot na žaru). Nato narežemo še skuhan korenček (čim tanjše je možno).

Vzamemo papir za peko in ga zmočimo z vodo, odcedimo odvečno vodo in nanj pričnemo polagati (po celi površini papirja) prej pripravljeno zelenjavo.

Začnemo z blitvo (odstranimo trde dele, da kasneje lažje zvijamo rolado), jo lepo zložimo po celotni površini papirja za peko. Ko položimo plast blitve, potresemo plast naribanega sira. Položimo plast korenčka (po celotni površini prej zložene blitve) in spet dodamo sir.

Nadaljujemo z bučkami (ponovimo postopek) in spet potresemo sir, končamo z jajčevci in spet potresemo sir...

V bistvu dobimo štiri plasti različne zelenjave postavljeno eno nad drugo.

Sedaj pa najtežji del... počasi zvijemo rolado, pomagamo si s papirjem za peko. Ker smo papir predhodno zmočili, se bo lažje zvijal in nanj se ne bo lepila zelenjava (POZOR...papir je samo pripomoček, s katerim si pomagamo zvijati rolado in zato NI del rolade...).

Pripravimo primerno velik pekač, katerega prekrijemo s papirjem za peko. Previdno prenesemo rolado na pekač (spet si pomagamo s papirjem za peko...).

Ko je krompir skuhan, ga še mlačnega olupimo in stisnemo (kot bi delali krokete), po želji mu dodamo sol, poper in muškatni orešček. Dodamo eno celo jajce in en rumenjak. Zmešamo in počasi dodajamo sladko smetano, dokler ne dobimo kremne zmesi (pazimo, da ni pretekoča).

Vzamemo pripravljeno krompirjevo kremo in s pomočjo dresirne vrečke okrasimo rolado... (prekrijemo jo v celoti, s tem zakrijemo morebitne napake). Krompirjeva krema se bo lažje nanašala, če bo še mlačna...

Damo v pečico segreto na 180 stopinj za 45 minut, oziroma dokler rolada ne postane zlato - rjava.

Opombe

p.s.: Namesto zgoraj naštete zelenjave lahko dodamo katerokoli vrsto zelenjave, paziti moramo, da jo prej skuhamo ali popečemo (kakorkoli jo imate rajši)in da je zelenjava zadosti mehka (da se lepo zvija).

p.p.s.: Če nimamo parmezana lahko dodamo bilokateri drug sir, če ni zadosti slan moramo zelenjavo dodatno posolit...

Mnenja o receptu

sliši se dobro. bo treba čimprej probat-upam da bo šlo brez težav. / buruolan