mnenj na posebni strani

Segedin z repo in zeljem

Sestavine

1/2 kg govedine

300 g kislega zelja

300 g kisle repe

2 srednji čebuli

4 stroki česna

1 pečena vložena paprika

mleta kumina

rdeča sladka paprika

2 žlici paradižnikove mezge

1 žlička gorčice

1 žlica kisle smetane

1 žlica moke

3 dl vode

sol, poper

olivno olje

žlica sojine omake

četrt ostrega feferona ali po okusu

Postopek

Čebulo in česen narežemo na majhne koščke ter ju prepražimo na olju. Dodamo na kocke narezano govedino, kot za golaž na primer ter pokrito dušimo cca. 10 minut. Nato dodamo žličko sladke paprike, sol, poper, feferon, gorčico, sojino omako in paradižnikovo mezgo. Na drobno narežemo pečeno kislo papriko (prej odstranimo ostanke kožice z nje) ter tudi to dodamo k mesu in vse skupaj dobro premešamo. Zdaj prilijemo še vodo, lahko seveda tudi juho, pomešamo in pustimo, da počasi vre še kakšnih 50 minut, oz. dokler meso ni mehko.

Vmes skuhamo še repo in kislo zelje narezano na rezance. Zelje naj vre kakšnih petnajst minut, nato pa dodamo še repo ter kuhamo nadaljnjih dvajset minut, nakar odstavimo in odcedimo.

Ko se nam meso lepo omehča, dodamo zelje in repo, potresemo s kumino v prahu, tu bodimo previdni, da ne prevzame okusa ter dodamo še kislo smetano. Zopet enakomerno premešamo in čisto na koncu dodamo še malce moke za zgostitev ter pokuhamo še par minutk.

Segedin postrežemo s krompirjem v kosih, pirejem ali pa tako kot jaz, z odličnimi ciabattami, katerih recept prav tako najdete na teh straneh.

Mnenja o receptu

A zelje in repo kar skupaj, to pa se mi zdi, da ne gre skupaj. Bo treba probat. Kadar jaz delam običajen segedin, tenstam vse skupaj zelje in meso. Zelja ne kuham posebej. Kraški pozdrav: / antonija8