mnenj na posebni strani

Suhe, rdeče polnjene paprike

Sestavine

10 suhih, rdečih paprik

500 g mešanega, mletega mesa

1 lonček riža

1 por ali čebula

1 - 2 stroka česna

sol in poper po okusu

1 - 2 žlički mlete rdeče paprike

1 žlička Mix posušene zelenjave (Vegeta po domače:)

Postopek

Paprike poparimo z vrelo vodo in jih pustimo cca. 5 - 10 minut pokrite, da se zmehčajo.

Nato pripravimo nadev...tukaj ne bom zgubljal besed, saj je recept za nadev enak kot za polnjene paprike ali sarme na srbski način.

S pripravljenim nadevom nadevamo paprike in jih zapremo z rezino krompirja (da nadev med kuhanjem ne spolzi iz paprik). Paprike zložimo v ognjevarno posodo, jih zalijemo z vodo, katero smo malo osolili in ji dodali žličko mlete paprike. Vode naj bo le toliko, da pokrije paprike do polovice - ter kuhamo na zmernem ognju približno pol ure.

Nato pripravimo prežganje iz olja, moke in mlete paprike, zalijemo, pokuhamo še 10 minut in damo v pečico na 200 stopinj in zapečemo.

Opozorilo: pri tem receptu je omake zelo malo, zato pazljivo s prežganjem. Paprike so bolj suhe. Če pa kdo želi, ne vidim vzroka, da ne poveča deleža vode in skuha paprike v več omake - po želji.

Ko paprike postrežemo, damo na mizo mešanico navadnega jogurta in kisle smetane (50:50) ter svež domač kruh.

Mešanica jogurta in smetane se izvrstno poda k paprikam in verjemite, da se zelo prileže mešanje okusov!!

Opombe

Posušene paprike bomo verjetno dobili na tržnici, v trgovini jih še nisem zasledil, gotovo jih bomo dobili v Srbiji in tudi na Madžarskem sem jih videl, povezane so v verige (slika)...lepo izgleda tudi kot dekoracija v kakšni kmečki kuhinji.

Pazite, med paprikami so lahko tudi pekoče!!!

Mnenja o receptu

Zelo dobre paprike,če le niso preveč pekoče.Je pa to ena glavnih zimskih jedi v Srbiji.Mami jh včasih "prešverca" tako ,da jih imamo za parkrat.Zelo dobro-priporočam. / rakicar

Escada, odličen recept! / stana.r

Takele paprike dela moja mami ze vrsto let. Suhe paprike pa nam iz Srbije prinese dedek in to je zame ena izmed boljsih jedi, ker je omaka popolnoma drugacnega okusa kot pri zelenih svezih paprikah. Ce bo katera izmed vas kdaj zasledila kje se omenjene paprike dobi pri nas v Sloveniji, bi bila zelo vesela informacije. Tudi sama sem ze gledala na trznici v Ljubljani in sploh niso vedeli kaj hocem oz. jih nisem nasla. / Barolina

Mmmmmm najljubse kosilo! Mi ponavadi jemo tele paprike tako, da ko so na krozniku, gor narezemo se surov cesen na tanke kolobarcke. V Srbiji, se na enak nacin jejo tudi sarme iz zeljnatih listov in tudi sarme iz trtinih listov. Pri vseh se zraven postreze jogurt, kislo mleko ali kisla smetana, kot pise tut zgoraj. Sm jih pa tut jaz ze iskala tukaj, zal neuspesno. / Zorana