mnenj na posebni strani

Pizza muffini

slani muffini iz kvašenega testa

Sestavine

Testo:

1 dl mlačnega mleka

žlička sladkorja

½ zavitka kvasa (21 g)

250 g moke

4 žlice masla

jajce

sol

½ žlice začimb za pizzo

maščoba in moka za model (ali pa uporabimo "papirnate srajčke")

sesekljana čebula

žlica olja

50 g šunke (ali salame, slanine ...)

paradižnik

50 g šampinjonov

50 g sira

Postopek

V posodici zamešamo 3 žlice toplega mleka in sladkor ter v tej tekočini raztopimo kvas. V večjo posodo presejemo moko, v sredini naredimo jamico in vanjo vlijemo vzhajan kvas. Dodamo maslo, jajce, preostalo mlačno mleko, sol in začimbe za pizzo. Z ročnim mešalnikom (lahko pa tudi ročno) zamesimo testo, ga pokrijemo in pustimo na toplem vzhajati 35 minut.

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Pekač za muffine namažemo z maslom, pomokamo ali pa vanje položimo papirnate srajčke (kar je še bolje in enostavneje).

Drobno sesekljano čebulo prepražimo na olju. Šunko naribamo, paradižnik olupimo in narežemo na kockice, šampinjone narežemo na lističe (ali pa uporabimo kar šampinjone iz konzerve), sir naribamo. Prepraženo čebulo, šunko, paradižnik, šampinjone in polovico sira vgnetemo v testo z ročnim mešalnikom (lahko pa tudi ročno). Testo razdelimo na 12 delov in položimo v vdolbinice pekača ter potresemo s preostalo polovico sira. Pečemo jih 25 minut, da postanejo zlato - rjavi. Ponudimo tople ali hladne.

Opombe

Ko ostale sestavine (čebulo, šunko, paradižnik, šampinjone in sir) vgnetemo v testo, nastane velika packarija - ampak naj vas ne zavede, saj bodo muffinčki še vedno lepo narasli in ostali rahli. Sama vem, da sem prvič močno dvomila, kaj bo nastalo iz tega. Zdaj pa jih skoz pečem!

Jaz ponavadi delam dvojno količino testa - najprej spečem eno rundo (12 muffinčkov), medtem druga količina testa čaka, nato pa še drugo rundo. Čeprav druga polovica testa še enkrat vzhaja, so vsi muffinčki po izgledu in okusu enaki (prva in druga runda).

Če muffinčke pečete v papirnatih srajčkah, le-te takoj po peki ne bodo šle lepo stran od testa. Po nekaj urah, ko se muffinčki dobro ohladijo, pa se papirčki lepo odlupijo stran.

Zadeva je res super in je dobra priloga k različnim jedem, pri katerih ponavadi jemo kruh. Zadevo res priporočam, saj zelo popestri jedilnik, četudi nismo ravno veliki ljubitelji kruha.

Mnenja o receptu

Tale recept je pa prepisan iz knjige Mafini (Učila), a ne? Ravnokar sem brskala po tej knjigi in opazila enake količine sestavin... No, vsaj nekaj dodatnih nasvetov je zraven... / katinka

Ne, ne- jaz sem jih prepisala iz revije Ona, k je ob torkih priložena Slovenskim novicam- pol so pa oni plonkal Količine sem dala takšne kot so ble napisane, zgolj za orientacijo, recept sem pa po svoje napisala- glede na moje izkušnje. / Simona84

Ja, drži, v Oni so recept vzeli iz omenjene knjige. Vsi recepti iz tiste številke so vzeti iz tam. / tjas

Važno je, da je zadeva dobra... men je full zlo, zlo! / Simona84

katere začimbe za pizzo je to mišljeno?origano,ali še kaj? / Bernarda

Ja, origano je najboljši. Jaz tud malo popram in to je to! / Simona84

Bernarda, dobi se tudi mešanico za pizzo. ampak če daš malo origana in malo bazilike bo super. / tjas

KOLIKO JE TO PARADIŽNIKA? / Bernarda

Tko, ene dva majhna olupi in nareži na majhne kockice- paradižnik pa lahko tud izpustiš- je ravno tko dobro. / Simona84

Muffini so super, glede paradižnika pa sem jaz dala kar 2 manjša pelata iz pločevinke, pa je bilo čisto dobro. / krizanka22