mnenj na posebni strani

Jabolčna pita

Sestavine

Sestavine:

20 dag ostre moke

30 dag masla ali margarine

15 dag sladkorne moke

2 rumenjaka

pol zavitka pecilnega praška

smetana

1 kg jabolk

5 dag orehovih jedrc

sladkor

cimet

marmelada

Postopek

Priprava:

Pripravimo lahko gnetljivo testo iz moke, ki smo ji primešali pecilni prašek, iz masla ali margarine, sladkorne moke, rumenjakov in smetane. Testo moramo razdeliti na dva dela in pustiti na hladnem počivati. Med tem olupimo jabolka in jih zrežemo na tanka kolesca ali pa jih naribamo.

Orehe zmeljemo. Na deski, potreseni z moko, razvaljamo testo na tako velik list, kakršen je pekač in ga položimo vanj. Potresemo z orehi, jabolka malo iztisnemo in jih razgrnemo po testu, sladkamo, potresemo s cimetom in pokrijemo z drugim listom testa. Nato namažemo z marmelado in prekrijemo z mrežo, ki jo naredimo iz testa. Narahlo pritisnemo testo z dlanjo, ga z vilicami preluknjamo in v pregreti pečici spečemo, a ne prenaglo.

Mnenja o receptu

Jaz sem prepričana, da sta količini moke in masla zamenjani. Se motim? Mislim, da so me učili, da gre v krhko testo 2/3 toliko masla, kolikor je moke. Mogoče je v tem receptu drugače, jaz sem naredila po svoje. Vsekakor je pite zmanjkalo, preden se je uspela dobro ohladiti. / Pesnica

Bi se kar strinjala s Pesnico. / rimljanka