mnenj na posebni strani

Gosta juha za hitro okrevanje

Sestavine

pol piščanca ali kokoši s kostjo

jušna zelenjava (korenček, čebula, peteršilj, zelena)

tri žlice zdroba

tri žlice masla

ena žlica moke

tri jajca

kokošja kocka in strok česna po želji

Postopek

V lonec položimo kokošje oz. piščančje meso s kostjo, olupljen korenček, čebulo, korenino ali vejice peteršilja in zelene, zalijemo z vodo, dodamo sol in pristavimo na ogenj. Če imamo raje močnejši okus, lahko dodamo še eno kokošjo kocko (če kuhamo bolniku je bolje, da se ji izognemo...). Juha naj se na počasnem ognju kuha vsaj eno uro. Pri kokošjem mesu se čas kuhanja podvoji, zato je bolje, da zelenjavo dodamo "na pol poti", ker se drugače preveč razkuha. Ko je juha kuhana, jo precedimo ter shranimo meso in korenček za kasnejšo uporabo.

V loncu na počasnem ognju stopimo maslo, dodamo žlico moke, premešamo ter takoj zalijemo z juho. Ko ta zavre, vanjo vsujemo zdrob, pustimo še kakšno minuto, da se skuha in jo odstavimo z ognja. Še vreli juhi vmešamo razžvrkljana jajca, pokrijemo lonec in počakamo kakšno minuto, preden postrežemo. Po želji lahko v juho vmešamo narezan korenček in meso, sveže stisnjen strok česna ter nasekljan peteršilj.

Opombe

Kokošja juha je že sama po sebi zelo primerna za hitrejše okrevanje; jajca, svež peteršilj (bogat izvor vitamina c) ter sveže stisnjen strok česna (naraven antibiotik) pa še bolj pripomorejo k ozdravitvi.