mnenj na posebni strani

Ribje pletenice z nadevanim krompirjem

Sestavine

4 fileji morskega lista

sol

beli poper

maslo

1 limona

vejica svežega rožmarina

1 lovorjev list

1 manjša čebula

kot krhelj pomaranče velik kos gomolja zelene

vejica peteršilja

2 stroka česna

nekaj zrn črnega popra

1 dl suhega belega vina

2 dl ribje osnove

olivno olje

Nadevan krompir:

4 veliki krompirji

sol

sveže mlet črni poper v zrnu

4 kroglice mozzarelle

4 slani inčuni

olivno olje

rožmarin

majaron

peteršilj

1 jajce

Postopek

Vsak file razrežemo po dolžini tako, da dobimo tri približno enako široke trakove. Iz treh trakov naredimo pletenico, ki jo z zgornje strani pokapamo z limoninim sokom in začinimo s soljo in poprom. Pletenice naložimo v pekač, ki smo ga namazali s koščkom masla.

V kozico damo vino, ribjo osnovo, korenček in zeleno narezano na kose, čebulo narezano na četrtine, vejico peteršilja, vejico rožmarina, črni poper v zrnu, lovorjev list in cela olupljena stroka česna. Kuhamo, dokler tekočina ne povre na polovico.

S tako pripravljeno omako polijemo pletenice, pekač pokrijemo z alu-folijo in kuhamo v pečici pod vreliščem (malo manj kot 100 stopinj) 15 minut. Pletenice previdno preložimo na servirni krožnik in shranimo na toplem. Omako iz pekača prelijemo v kozico (rožmarin, poper, lovorjev list, čebulo in peteršilj odstranimo, korenček, česen in zeleno pustimo), dodamo sladko smetano, če je potrebno solimo in popramo, zavremo ter zgostimo z masleno kocko. Omako podlijemo pod pletenice in ponudimo z nadevanim krompirjem.

Nadevan krompir:

Krompir operemo in napol skuhamo v olupkih. Odcedimo ga in pustimo, da se nekoliko ohladi. Inčune, mozzarello in svež peteršilj drobno sesekljamo, rožmarin in majaron stremo v možnarju. Ohlajene krompirje previdno prerežemo na pol (pazimo, da polovice ostanejo cele) in vsako polovico z žlico izdolbemo. Izdolbene sredice sesekljamo. V skledi pomešamo izdolbljene sredice, mozzarello in jajce. Dodamo inčune, peteršilj, rožmarin, majaron, solimo (previdno, zaradi inčunov) ter dobro premešamo. Zmes prestavimo v sekljalnik, dodamo nekaj kapljic olivnega olja in jo sesekljamo. S tako pripravljenim nadevom nadevamo krompirjeve polovice, namažemo jih z jajcem ter jih previdno sestavimo. Krompirje naložimo v namaščen pekač in jih do konca spečemo.

Mnenja o receptu

Sarabande, jaz bi te vzela s sabo na morje, pa potem tudi z nami domov. Pa ne samo zaradi tega recepta, po moje nam s teboj vse leto ne bi bilo dolgčas...Mamamia / mamamia

Mmmmm, kuham ob prvi priliki ko bo malo vec casa. to mora biti bozansko - ze bere se tako. Kaj pa naredimo s preostalim nadevom? Lahko bi ga zmesali s preostalim jajcem, pa naredili kroglice in pekli zraven krompirja. Ali kaka boljsa moznost? / anja27

Iz preostalega nadeva lahko oblikujemo polpetke, jih povaljamo v krušnih drobtinah in ocvremo. / sarabande