mnenj na posebni strani

Tribarvna bučkina ponev

hitro in dobro poletno kosilo z veliko zelenjave

Sestavine

4 manjše temnozelene bučke

1 srednja zelena paprika

1 večji paradižnik

čebula, česen in sladka paprika v prahu

poletne začimbe

žlica sesekljanega peteršilja

3 - 4 lističe ali rezine sira

3 rezine pršuta, narezane na koščke

olivno olje, sol, poper

3 dl vode

Postopek

Bučke operemo in razrežemo na polovičke. Papriko razrežemo na tanjše trakove, paradižnik oparimo, olupimo in ga nasekljamo na večje kose.

V večji ponvi ali kastroli segrejemo olivno olje (par žlic) ter položimo gor polovičke bučk s hribčki navzgor. Ko se nekoliko opečejo s te strani, jih obrnemo in prostorčke v ponvi med bučkami zapolnimo s trakovi paprike. Rahlo zalijemo z vodo in moč štedilnika zmanjšamo do polovice. Ponev pokrijemo s pokrovko in pustimo, da se zelenjava duši. Nadzorujemo, da se ne sprime ali zažge, po potrebi dolivamo še vode. Ko paprika ovene, dodamo še kose paradižnika, solimo, popramo, posujemo s čebulo, česnom in sladko papriko v prahu. Vsujemo na vrh še poletne začimbe (majaron, bazilika, origano,... lahko uporabimo provansalsko mešanico) in sesekljan peteršilj. Pokrijemo in pustimo, da paradižnik odda svoj sok.

Dušimo še okoli 10 minut in občasno dolivamo vodo, po potrebi bučke s pomočjo lopatke in kuhalnice obrnemo. Ko so bučke popolnoma zmehčane, jih posujemo s koščki pršutovih rezin, čez položimo sirove rezine. Pokrijemo ponev s pokrovko samo toliko, da se sir raztopi.

Če je vsa voda povrela, zalijemo še z nekaj žlicami vode ali mleka, da dobimo še malo omake.

Opombe

Jaz jih pripravljam na ta način predvsem zdaj poleti. So zelo dobra priloga pečenemu krompirju ali pa širokim rezancem.

Če vam sir ali pršut ne pašeta, ga lahko mirno izpustite.

Tole je zelo lahko poletno kosilo. Po njem zagotovo ne boste obteženi ali zaspani, boste pa mogoče kmalu spet lačni :-)

Mnenja o receptu

Ravno nekaj takega sem iskala za danes, ker nismo bili preveč lačni, pa še v hladilniku sem vse imela že par dni in sem morala porabiti. Mnjami, dobro je bilo. Kar predstavljam si, kako more pa to pasati šele v poletnih dneh, predvsem na morju.... Ella / Ella

Tjas, sem poizkusila tvoj recept. Na izgled se mi niti ni zdelo bog ve kaj, vendar, ko sem poizkusila.......... najm...... Tvoj recept res zasluži petico! S tem se strinja cela moja družina, ki sicer bučk uradno sploh ne je. Ga priporočam vsem ostalim. Lp Santina / santina