mnenj na posebni strani

Ameriški čokolini

Sestavine

110 g masla

200 g temno rjavega sladkorja

1 žlička vanilijeve esence

1 stepeno jajce

175 g moke

1 žlička pecilnega praška

ščepec soli

70 g sesekljanih orehovih jedrc

100 g čokoladnih kapljic, dražejev ali gumbkov

Postopek

Maslo, sladkor in vanilijevo esenco stepamo toliko časa, da nastane penasta krema. Dodamo jajce, ki ga moramo dobro vmešati.

Presejemo moko, pecilni prašek in sol ter jih skupaj s sesekljanimi (lahko mletimi) orehovimi jedrci stresemo v prej narejeno kremo (zgoraj). Dodamo čokoladne kapljice (če jih nimate, jih lahko nadomestite s primerno velikimi koščki jedilne čokolade) in dobro zmešamo vse skupaj.

Testo zajemamo z žlicama in ga polagamo na namazan pekač, obložen s papirjem za peko. Pazimo, da so kupčki dovolj narazen in jih malo potlačimo, da so bolj sploščeni (naj bodo ti kupčki res majhni, ker drugače boste dobili ogromne piškote nelepe oblike in neprimerne velikosti).

V ogreti pečici jih pečemo pri 180 stopinjah (plin: stopnja 4) približno 15 minut, da postanejo čvrsti in rahlo zarumenijo.

Kolačke pustimo nekaj minut na rešetkah, da se ohladijo (po končani peki seveda), potem jih shranimo v neprodušni posodi na hladnem.

Opombe

V maso lahko dodamo tudi malo sladke smetane.

Poleg čokolade lahko daste v testo še druge sestavine (malo eksperimentirajte) kot npr.: rozine, drobno nastrgano lupino pomaranče ali esenco pomaranče. Poskusite originalni recept in si ga potem priredite po svojem okusu.

Namesto temne čokolade / čokoladnih jedrc lahko ljubitelji bele čokolade uporabijo le - to in še nadomestijo temno rjavi sladkor z belim.

Mnenja o receptu

snoopyka, kaj so ti kolački trdo, suho pecivo, kot na primer cookiji, al gre bolj za nekaj muffinastega? Lp, tjas / tjas

Odvisno od dodanih sestavin. Če dodaš smetano so lahko krhki in kremasti, če pa imaš drugačno maso pa pridejo slastni trdi (suhi, nč jih ne zalivamo :P) piškoti. Če pogledaš v trgovinah po policih, lahko opaziš ameriške piškote ali piškote z čokoladnimi kapljicami. To je to, samo so 100krat bolj dobri narejeni doma in z dodatki. / snoopyka

ja vbistvu so cookiji na kratko :) / snoopyka

Glede na to, da so to najljubši cookiji mojega fanta, da je recept razširjen vsem puncam sodelavcev in da jih pečem skoraj vsak teden ... res, eden extra super receptov. Lahko so vsakič drugačni, od suhega sadja, raznh oreščkov, čokolade, začimb ... SUPER snoopyka / Nežinka

Sem jedla pri prijateljici...vredno poskusiti. Zelo je dobro. / katyka

Piškoti so vredni vsake pohvale, saj smo jih v tem tednu pekli že trikrat ,saj pravijo moji otroci da so to ekstra dobri piškoti a imajo le eno slabo lasnost ,prehitro jih zmanjka.namesto jedilne čokolade uporabljam vedno mlečno čokolado ( sparovo) / metoda

Piškoti so odlični! Samo rjavega sladkorja sem dala samo 100g. / breskva