mnenj na posebni strani

Krapov file po moje

Sestavine

krap (cca. 3 kg)

6 strokov česna

por

1 večja čebula

peteršilj

sol

poper

olivno olje

1 limona

malo moke

Postopek

Če smo krapa ulovili, ga pustimo v kadi čiste vode kak dan ali dva brez hranjenja, da se očisti (ni pa nujno, saj ga bomo pustili čez noč v marinadi začimb in bo tako izgubil ves okus po blatu).

Krapu odluščimo kožo (zarežemo pod kožo z ostrim nožem pri glavi - za škrgami in nato s kombinirkami počasi vlečemo - navijamo - proti repu) pri tem pa pazimo, da ne trgamo mesa. Nato naredimo fileje. Fileje operemo posolimo, popopramo, pokapljamo s sokom polovice limone.

Dno primerno velike posode potresemo s polovico nasekljanega pora, čebule, 4 strokov česna, na vse to položimo fileje in jih obložimo z ostalo polovico sesekljanih začimb.

Po vrhu zalijemo z olivnim oljem. To pokrijemo in pustimo čez noč v hladilniku.

V ponvi segrejemo olivno olje in na hitro opečemo fileje, ki smo jih očistili kosov začimb z obeh strani in pomokali. V nepregorno (stekleno) posodo ali pekač nalijemo malo olivnega olja, položimo opečene krapove fileje in pečemo v prej ogreti pečici (250 stopinj) 15 do 20 minut.

Med tem nasekljamo preostala dva ali tri kose česna in peteršilj, segrejemo olivno olje in dodamo česen in peteršilj le toliko, da zadiši.

Pet minut pred koncem pečenja preklopimo pečico na infra žarke in po filejih polijemo česen s peteršiljem ter pustimo peči še kakšnih 5 minut (pazimo, da se česen ne "prismodi"). Pred serviranjem pokapljamo s sokom polovice limone.

Fileje po pečenju posušimo na papirnati servieti.

Pa dober tek!

Opombe

Meni in otrokom zraven najbolj tekne krompirjeva solata narejena z majonezo.

Mnenja o receptu

O marička! A taka znanost je potrebna, da očistiš eno ribo? Bom jaz kar v ribarnici fileje naročila. Bi me krap še prepričal, naj ga vrnem v vodo! / tjas

Da bi krap izgubil okus po blatu zadostuje če ga,ko smo ga že očistili od lusk,damo za 4 ure v slano vodo.To sigurno pomaga,sej ih imamo sveže velikokrat doma. / golubić

Hvala za super povedan postopek priprave krapa. Nisem ravno "za ribe" ampak, zadeva je super uspela. Krapa smo dobili in se zgrozili, kaj pa sedaj. Pa najdem tale vaš recept, pa evo!!!!!! Super!!!! / tinča