mnenj na posebni strani

Soda Bread (kruh s sodo)

Sestavine

450 g polnozrnate moke

1 žlička sode

1 žlička soli

1 žlica sladkorja

1 žlica masla

1/2 l polnomastnega mleka

Postopek

Maslo stopimo. Vse sestavine, razen mleka, zmešamo v posodi, dodamo maslo, naredimo v sredini luknjo in vanjo vlijemo mleko (ne vsega naenkrat, ker mogoče ne bomo potrebovali točno pol litra - običajno je dovolj manj)in dobro premešamo, da se sestavine med seboj sprimejo.

Pravokoten model (18 x 15 x 5) namažemo z maslom in potresemo z moko, vanj položimo testo in pečemo 10 minut pri 220 stopinjah, nato temperaturo zmanjšamo na 200 in pečemo še 40 minut. Ohladimo v pečici.

Opombe

Bistvo soda kruha je: hitro in nežno. Bolj hitro in bolj nežno zamešamo sestavine, bolj dober bo kruh. Testa ne mesimo, samo naglo premešamo.

Slovenci, ki prihajajo k meni na obisk, soda kruh obožujejo (največkrat ga kupim).

Mnenja o receptu

Julija, ali lahko del mleka nadomestimo z vodo? Ravno prejšni teden sva s sestro govorili, če bi bilo možno kvas v kruhu nadomestiti s sodo. LP / Lijana

Lijana poskusi. Mogoce bi slo. Kolikor vem se kvasovke hranijo s sladkorjem in beljakovinami v mleku. Nisem prepricana. Ce pa zelis narediti soda bread, pa se doda mleko po original receptu, sicer bos naredila pac en "lijana" bread. lp tudi tebi. / julia

ja, seveda lahko. Vendar to ne bo vec Irski soda bread ampak Lana soda bread... / julia