mnenj na posebni strani

Postni ričet

vegetarijanska različica ričeta

Sestavine

25 dag kuhanega fižola

25 dag ječmenčkove kaše

5 korenčkov

1/2 gomolja zelene

1 peteršiljeva korenina

1 čebula

1 por

1 paprika

paradižnik (svež, iz konzerve ali posušen)

sol, poper

Postopek

Korenček, zeleno, peteršiljevo korenino in čebulo narežemo na koščke in damo kuhat. Medtem očistimo por, papriko in paradižnik, tudi to narežemo na majhne kocke.

Po 20 minutah dodamo še to zelenjavo. Ponovno zavremo, dodamo ječmenčkovo kašo in pasiran fižol. Začinimo in na šibkem ognju kuhamo, dokler ječmenčkova kaša ni skuhana. Po potrebi zalivamo z vodo ali zelenjavno juho. Po želji dodatno začinimo.

Opombe

Jaz navadno kuham ričet, ko delam generalno v hladilniku. Če uporabim posušen paradižnik, ga najprej malce namočim. Fižol pa skuham vnaprej in ga imam navadno v posodicah v zamrzovalniku.

Za mesnat priokus vržem noter kos prekajenih rebrc ali na kocke narezano domačo šunko, ki jo prepražim na oljčnem olju. Zraven pa najraje jemo krompirjeve žgance.

Mnenja o receptu

Odličen ričet - seveda še boljši z dodatkom preostanka velikonočne šunke / DUŠANKA

Zelo dober ričet - mesa sploh nismo pogrešali! / Danijela-6

Zelo dober ričet tudi brez mesa. Zgostila sem z zmečkanim kuhanim krompirjem, fižola nisem pasirala. / Vilina

Enostavno in okusno. / breskva

Pravkar sem pripravila za kosilo.S to razliko, da sem na oljčnem olju posteklenila čebulo in por, dodala korenje, zeleno,koren peteršilja,podzemno kolerabo narezano na kocke in vse malo prepražila.Zalila z vročo vodo in dodala ješprenjevo kašo in konzervo kuhanega fižola.Proti koncu sem dodala kozarec sataraša iz ozimnice in začinila.Za mesojedce posebej kuhana prekajena šunka.Odlično. / jovita