mnenj na posebni strani

Štula

dobrepoljska kašnata potica

Sestavine

Testo:

500 g moke (pol ostre, pol mehke)

25 g kvasa

1 dl olja

4 do 5 dl mlačne vode

2 čajni žlički sladkorja

1 čajna žlička soli

Nadev:

250 g prosene kaše

500 g šunke ali šinka

5 strokov česna

Postopek

1. V slani vodi približno 15 minut kuhamo proseno kašo skupaj z grobo narezanim česnom. Kuhana kaša mora biti gosta, zato vodo dolivamo po občutku. Kuhano šunko ali šink narežemo na kocke, primešamo kaši in pustimo, da se ohladi. Med hlajenjem nadev večkrat premešamo.

2. Iz sestavin za testo zamesimo gladko in prožno kvašeno testo. Ko testo vzhaja na dvojno količino, ga ponovno dobro pregnetemo in na pomokani površini razvaljamo v pravokotno obliko. Ohlajen nadev naložimo na sredino testa 2 do 3 cm na debelo. S testom ovijemo nadev. Vse skupaj previdno preložimo v pekač in poravnamo v ploščato štruco. Pustimo vzhajati še 15 minut. Tik preden pekač potisnemo v pečico, testo po vrhu na več mestih prešpikamo do dna. Pečemo v predhodno ogreti pečici pri 220 stopinjah (ventilacijska na 200 stopinj) toliko časa, da postane skorjica na vrhu zlato - rumene barve (približno 30 minut).

Opombe

Štula je tradicionalna dobrepoljska jed, ki se je včasih jedla le na pustno soboto, nam pa tekne tudi druge dni v letu. Postrežemo jo lahko toplo ali hladno kot samostojno jed.

Mnenja o receptu

Super recept, nekaj novega zame-hvala zanj. Čudovito mehko testo, odličen nadev. Dodala sem še mozarello; okus je čudovit. Čista 5. / marta

Tole zgleda dobro. Zanima me samo ali je zadeva, ko je pečena suha? / buča