mnenj na posebni strani

Marinirane puranje tačke

Sestavine

2 manjši puranji tački (spodnji in zgornji del)

5 žlic olivnega olja

1 žlica masla

1 strok česna

1 majhna rdeča čebula

1 - 2 žlici majarona

sol in poper

Postopek

Tački operemo, osušimo s papirnato brisačko in ju očistimo kože. Odstranimo tudi odvečno maščobo, če jo je kaj.

Tački položimo v večjo globoko posodo (teflonska ali podobna, da se ne sprijema), polijemo z oljem, posolimo in popopramo. Posujemo z majaronom, česnom, razrezanim na lističe in sesekljano čebulo. Pustimo v marinadi približno uro ali dve (lahko pa pripravimo tudi en večer prej - dobro sploh, če pripravljamo večje količine), vmes parkrat obrnemo tački, ju zmasiramo, da se bodo sol, poper in začimbe vpile v meso. Da se bodo prej vpile, tački prepikamo z nožičem ali vilico.

Za orientacijo, za pečenje potrebujemo približno pol urce. Torej, ko želimo jed speči, prižgemo štedilnik na najvišjo moč (plin, plošča, ...) in v kozico dodamo žlico masla. Ko začne v kozici veselo cvrčati, moč štedilnika zmanjšamo na srednjo in tako počasi pečemo cca. 20 minut. Vsake toliko časa tački obrnemo in ju po potrebi zalijemo z decilitrom ali dvema vode. Ko se zdita tački pečeni, ju vzamemo iz kozice in položimo na krožnik, čebulo in česen pa še kakih 10 minut pokuhavamo na nizkem ognju, občasno dodamo še malo vode, po potrebi, da čebula in česen čisto razpadeta. Na koncu položimo tački nazaj v kozico za približno minutko, dodamo en sirček (tisti v kvadratnih lističih) in počakamo, da se stopi in enakomerno zgosti omakico.

Opombe

Za prilogo imamo pri nas najraje pire krompir, pečenega v peči ali pa široke rezance.

Glede mariniranja: s to kombinacijo lahko marinirate tudi celega očiščenega piščanca, ampak potem povečajte količine in dodajte eno na koleščke razrezano limono. Marinira pa naj se kar celo noč.

Mnenja o receptu

Bomo naredili takoj, ko najdemo puranje "tačke". Se šalim, ampak za ta izraz še nisem slišala. Morajo biti zelo okusne. LP / iri

S fantom se rada veliko šaliva in smejeva (tako je življenje pač lepše ), tako tudi jedi včasih malo preimenujeva, da zveni bolj duhovito. Garantiram pa, da je zadeva vredna za jo probat, slastno in sočno. Lp / tjas