mnenj na posebni strani

Apple crumble

Sestavine

3 velika jabolka

5 žlic sladkorja

3/4 skodelice moke

1/2 skodelice sladkorja

1/2 skodelice masla

Postopek

Jabolka olupimo, izkoščičimo in narežemo na lističe. Damo jih v posodo, dodamo sladkor (5 žlic) in prelijemo s toliko vode, da so jabolka pokrita. Kuhamo na močnem ognju, da nastane gosta čežana. V drugo posodo damo maslo, ki ga narežemo na koščke, sladkor in moko in s prsti mešamo ali gnetemo tako, da nastanejo drobtine (podobno ribani kaši).

V ognjevarno posodo damo najprej jabolčno čežano, na njo pa mešanico "drobtin" iz sladkorja, moke in masla. Pečemo pri 180 stopinjah približno pol ure ali dokler ni skorjica zlato zapečena.

Opombe

To je originalni recept za apple crumble. Sladica se na krožnik položi z lopatico, ker ni take vrste pecivo, da se nareže z nožem. Možne so tudi izpeljanke recepta, ko se namesto jabolk uporabi drugo sadje, na Irskem imajo najraje rabarbaro. Jaz sem naredila že z marelicami iz kompota ali slivami, pa tudi mešano sadje smo že poskusili. Osebno pa mi je najbolj vseč original, z jabolki. Mera za skodelico je lahko plastična posoda za skuto, ki se kupi po 1/2kg.

Mnenja o receptu

Ta recept je super! dala sem 4 ali 5 jabolk, za skodelico pa vzela navadno šalco ali pa jogurtov lonček. Njami! / Veri

Zadnjič je to delal kuhar na tv s slivami, potem je pa prelil z vanilijevo kremo. Julia, počnejo to tudi na Irskem? Imaš kak dober recept? / galyka

Ta vanilijeva krema je custard, ki ze leti k tebi. / julia

Zlata si! / galyka

a lahko še k nam prileti? / mary

lahko / julia

Tudi k meni? / Pomlad

tudi / julia

Meni tudi. Prooosim! / izid

Ola ! Lahko še meni, prosim. Hvala in lp, Maja / Jacha