mnenj na posebni strani

Sočno cimetovo pecivo

Sestavine

Biskvit:

3 jajca

15 dag sladkorja

1 vanilijev sladkor

1 navaden jogurt (180 g)

15 dag moke

1 pecilni prašek

Krema:

0,5 litra mleka

pol masla (125 gramov)

2 jajci

2 vanilijeva sladkorja

2 žlici sladkorja

2 žlici moke

1 limonin ali rumov sladkor

poravnana žlička cimeta v prahu

Nadev:

1 velik kompot breskev, ki jih zrežemo na tanke rezine

1 vrečka preliva za torte

1 mala rastlinska smetana

Postopek

Biskvit:

Beljake stepemo v sneg. Posebej penasto vmešamo rumenjake, jim dodamo vanilijev sladkor in sladkor ter stepamo. Ko masa naraste in postane penasta, postopoma dodamo še jogurt. Nato vmešamo moko, presejano s pecilnim praškom. (Če želite, lahko dodate še arome, npr. mlete lešnike, limono, vanilijo. Količine: prosto po Prešernu in po lastnem okusu).

V zmes na roke nežno in počasi primešamo sneg beljakov.

Naoljen pekač za torte – 24/26 centimetrov - obložimo s peki papirjem. Maso vlijemo v pekač, jo poravnamo in pečemo pri 180 stopinjah.

Biskvit je pečen, ko postane svetlo rumene barve, preverimo lahko tudi z zobotrebcem. Pustimo, da se ohladi in medtem začnemo s kremo.

Krema:

Jajci penasto vmešamo, dodamo vanilijev sladkor in sladkor, ko masa naraste pa še žličko cimeta in postopoma moko. Na zraku zmehčano maslo penasto zmešamo. Mleko zavremo (kot pri kuhanju pudinga) - namesto polovice mleka lahko damo enako količino sladke smetane za stepanje. Jajčno zmes vlijemo v mleko in kuhamo kot puding, dokler se ne zgosti. Odstavimo z ognja in primešmo penasto zmešano maslo. Počakamo, da se krema malo ohladi (ves čas mešamo). Ohlajen biskvit prerežemo na dve plasti. Prvo prelijemo s polovico soka iz kompota in nato še z ohlajeno kremo. Čez poveznemo drugo plast biskvita in namočimo s preostalim kompotom.

S stepeno rastlinsko smetano premažemo vrhnji del biskvita, ga nato nadevamo še z rezinicami breskev in prelijemo s kuhano želatino (iz vrečke kot preliv za torte).

Opombe

Najboljša je sladica naslednji dan, ko se okusi dobro prepojijo in se biskvit ter krema dobro primeta.

Rastlinsko smetano lahko nadomestite tudi z breskovo marmelado, zmešano z malo limoninega soka.

Mnenja o receptu

Dobro pecivo. Malo nerodno je edino vroč preliv preliti po smetani / Rebeka

Sej zato pa je med smetano in prelivom za torte sadje. Smetani se nič ne zgodi in ostane lepo spodaj pod rezinami breskev, te pa se zaradi preliva ne posušijo in tako ostanejo sočne. lp, Tjas / tjas