mnenj na posebni strani

Viktorinove kocke

Sestavine

200 g kandiranih pomarančnih olupkov

2 čajni žlički čaja Earl Grey

1/2 l sladke smetane (lahko rastlinske)

600 g temne čokolade

kakavov prah

Postopek

Iz olupkov lepe pomaranče pripravimo kandirane kocke. Obrežemo pomarančo, da bo olupek brez belega, ki zagreni. Za pet minut jo zavremo in postopek ponovimo. Potem pripravimo preprost sirup iz 2 dl vode in 100 g sladkorja. Ko zavre, vmešamo pomarančne lupine in kuhamo 20 minut. Ocedimo in pustimo, da se ohladi. Ali pa kupimo kandirane pomarančne olupke.

V pol litra hladne sladke smetane vsujemo 2 čajni žlički Earl Grey čaja, zavremo in pustimo 15 minut stati; odcedimo in vmešamo 600 g jedilne čokolade. Ne stepamo, ampak počasi mešamo, da dobimo gladko maso.

Kandirane olupke zmeljemo in vmešamo v tretjino čokoladne mase.

V pekač, prekrit s peki papirjem, vlijemo polovico ostanka čokoladne kreme, da se razdeli po vsej površini. Na to zlijemo čokolado z olupki in po vrhu ostanek čokolade; vse zravnamo s spatulo; vsakič vmes malo počakamo. Pustimo, da se 2 uri hladi, potem z ostrim nožem razrežemo na 72 kock in jih povaljamo v kakavovem prahu.

Opombe

Sladico je mogoče pripraviti tudi dan pred uporabo in jo shraniti v hladilniku, vendar jo je dobro vzeti iz hladnega malo pred serviranjem, ker se okus najbolj razvije nekaj minut po prenosu na sobno temperaturo.

Servirna količina po sposobnostih.

(Poimenovano po sv. Viktorinu Ptujskem, prvem znanem književnem ustvarjalcu na našem ozemlju.)

Mnenja o receptu

A mora biti Earl Grey? Lahko uporabim kakšen drug črni čaj, ki nima dodanega bergamotkinega olja? lp juhica / juhica101

Ja, v bistvu je kar treba Earl Grey, ker da prav ta bergamotka značilni okus v kockah. lk (lepo kuhanje) coquus / coquus