mnenj na posebni strani

Meso Tunka

Sestavine

Za 15 kg mesa od stegna (svinjskega):

1 kg soli

20 dkg salamurja

4 stroke česna - nasekljanega

3 lovorjevi listi

zavitek popra v zrnju

Postopek

Očiščeno meso dobro nasolimo, dodamo salamur in česen, damo v večji lonec in enkrat na dan obrnemo.

Posoda z mesom naj bo na hladnem pokrita s prtičem. Po 7 dneh skuhamo 5 l vode s pestjo soli, 3 lovorjeve liste, 1 zavitek popra v zrnju, prevremo, ohladimo in prelijemo meso v loncu, pustimo 2 do 3 dni. Nato damo meso v vrelo vodo za 2 do 3 minute, ohladimo, obrišemo s prtičkom in pečemo na 160 stopinjah brez maščobe. Meso spečemo samo na pol in ga za 1 dan damo na hladno, da se dobro ohladi, nato ga z zaseko dobro zatlačimo v posodi, kjer ga bomo hranili v hladnem in temnem prostoru. Namesto zaseke ga lahko zalijemo tudi v jedilnem olju.

Zaseka:

15 kg špeha

1 kg soli

Špeh dobro nasolimo in ga pustimo 3 dni z obračanjem na pladnjih, da se preveč ne drži skupaj. Nato ga dobro operemo in damo kuhat v krop za toliko časa, da ga lahko z vilico ne pretežko zabodemo, cca. 10 minut. Špeh dobro ohladimo, narežemo na trakove in ga zmeljemo. Po okusu dosolimo.

Mnenja o receptu

Kaj je to salamur? LP / Szdenka

Spoštovana Szdenka! Salamurin oz. salamur se v gospodinjstvu uporablja za izdelavo vseh vrst klobas in za razsoljevanje mesa in slanine. Uporablja se v glavnem zato, da meso obdrži lepo rdečo barvo. Izdeluje ga TKI Hrastnik d.d., kupimo ga lahko v prodajalnah kjer prodajajo črevesa za krvavice oz. klobase. Dobi se tudi v trgovinah na podeželju kjer imajo koline, v mestu v kakšni večji trgovini ga še nisem zasledil. V upanju, da ga boste lahko kje v vaši bližini kupila Vas lepo pozdravljam! PINKI / pinki

P.S. Salamurin (sol) je tudi zelo, zelo škodljiva, zato jo je treba dajati v mesnine res zelo malo ! / Tjanca

Pri nas bomo ta vikend naredili tunko in ne bomo dali nič Salamurin soli zraven. / Tjanca

Koliko časa je potrebno imeti meso vloženo v zaseki, da dobimo optimalno zlite okuse? / jozekos