mnenj na posebni strani

Prebranec po naše

Sestavine

200 g fižola češnjevca

1 manjša čebula

lovorov list

poper črni v zrnu

kranjska klobasa (domača - dimljena)

2 dl olivnega olja

400 g čebule

sol

česen

1 žlica rdeče sladke paprike

žlica vina

Postopek

Preko noči namočenemu fižolu odlijemo vodo, ga splaknemo, prilijemo svežo in ga pristavimo. Ko zavre, vodo odlijemo in zalijemo s svežo, vročo vodo. Dodamo manjšo, na četrtine narezano čebulo, ki se med nadaljnjim kuhanjem razpusti, lovorov list, nekaj zrn črnega popra ter dimljeno kranjsko klobaso, ki pa jo čez četrt ure odstranimo in malo ohlajeno narežemo na kolesca.

Fižol kuhamo na blagem ognju in pazimo, da se ne razkuha.

Posebej posteklenimo na nekaj olja tanko nalistano in posoljeno čebulo, ki pa ne sme zarumeneti. Dodamo drobno nasekljan ali strt česen, popramo in vmešamo sladko rdečo papriko, ki jo takoj poškropimo z žlico vina, da obdrži lepo barvo.

V nižjo lončeno ali drugo ognjevarno posodo zložimo po plasteh enakomerno fižol, dušeno čebulo in na kolesca narezano klobaso. Končamo s fižolom, po potrebi dosolimo, prilijemo nekaj fižolovke, prelijemo s preostankom olja in damo v približno na 150 stopinj segreto pečico, da večina tekočine izpari, vendar se fižol ne sme prepeči, razpokati.

Serviramo toplega, lahko pa tudi hladnega.

Opombe

Prebranec po naše?? Da in to, ker je pripravljen iz našega fižola češnjevca, iz naše čebule, ki ji pravijo ptujski luk, z našo dimljeno kranjsko klobaso,.... Lahko pa ga, prav ta čas, pripravimo tudi iz našega sijajnega mladega fižola, ki mu nekateri pravijo turk, drugi žohar tretji gril, pa tudi košpar,... ali pa zaradi velikosti kar ta pisan kostanjar.

Vse te dobrote pa so tudi na objavljeni drugi sliki.

Mnenja o receptu

Naredila sem ga že večkrat in ga moram pohvaliti. Lahko se ga naredi tudi brez mesa pa je ravno tako v redu. Dober je tako topel kot hladen. / ZUPANZ

Zelo zelo dober. Danes narejen in pohvale tudi od sosedov! / Balenka