mnenj na posebni strani

Čokoladno - smetanova bomba

Sestavine

Biskvit:

100 g jedilne čokolade

150 g masla

3 jajca

1 žlica vroče vode

125 g sladkorja

1 vanilin sladkor

150 g moke

1/2 pecilnega praška

100 g grobo sesekljanih orehov

malo soli

Nadev:

300 g jedilne čokolade

5 rumenjakov

5 žlic hladne vode

1 vanilin sladkor

2 žlici konjaka

malo soli

375 ml sladke smetane

5 beljakov

Čokoladne rolice:

300 g grenke čokolade za preliv

Dekoracija:

250 ml sladke smetane

1 žlica kakava

1 žlica sladkorja v prahu

1 žlica konjaka

Postopek

BIskvit:

Čokolado in maslo stopimo. Jajca in 1 žlico vroče vode stepamo približno 1 minuto in nato dodamo sladkor,vanilin sladkor in sol. Previdno dodamo stopljeno čokolado, maslo ter mešanico moke, pecilnega praška in orehov. Biskvitno maso vlijemo v pekač premera 26 cm. Pečemo 25 - 30 minut na 200 stopinjah.

Nadev:

Čokolado stopimo na pari (vodna kopel) in pustimo, da se malo ohladi. Rumenjake, vodo, vanilin sladkor in 2 žlici konjaka stepamo približno 5 minut in nato dodamo mlačni čokoladi.Smetano in beljake stepemo in previdno vmešamo h čokoladni masi. Kremo vlijemo v kalup oblike kupole (premer 26 cm), z volumnom 1 1/2 l ali v posodo iste velikosti. Preko noči pustimo v zamrzovalniku.

Čokoladne rolice:

Čokolado za preliv stopimo v vodni kopeli; s širokim nožem premažemo pekač s čokolado in preden čokolada postane trda jo z lopatico strgamo in nastale bodo rolice.

Čokoladni biskvit damo na pladenj, kalup bombe za kratek čas potopimo v vročo vodo in bombo zvrnemo na biskvit. Bombo premažemo s stepano smetano, v katero smo dodali eno žlico kakava, sladkorja v prahu in žlico konjaka ter potresemo s čokoladnimi rolicami in sladkorjem v prahu.

Mnenja o receptu

Poskusila sem podobno torto in ko je bila ravno tako eno noč v zamrzovalniku, je naslednji dan nismo mogli razrezati. Ko se je pa že dovolj odtajala, pa ni bila več to, kar je bilo mišljeno. V čem je finta? Prosim za pomoč, ker bi še enkrat poskusila. lp, Zdenka / ZdenkaG

Poskusi naslednjič v nadev dodati malo mlete želatine (10 g), tako bo masa bolj kompaktna. lp, Sladana / Sladana