mnenj na posebni strani

Vietnamski sendvič

Sestavine

12 kosov belega kruha

25 dag mehke govedine

2 stebli limonine trave ali rezina ingverja

2 stroka česna

1 čebula

3 mlade čebule z zelenjem

4 žlice olja

1/2 skodele arašidov

več listov solate

1 list koriandra

1 list sveže mete

nekaj žlic omake nuok nam (glej malo enciklopedijo začimb)

Postopek

Kruh narežemo na rezine. Položimo jih v soparnik, a ne preveč tesno, da sopara lahko kroži med njimi. Zavremo vodo in soparimo kruh 5 minut. Pustimo ga v soparniku, da bo ostal mehek in ga bomo lahko zvili.

Govedino narežemo na tenke rezine in limonino travo na tenke kolobarčke. Ingver drobno narežemo. Narežemo česen na papirnato drobne rezinice. Prerežemo čebulo in jo narežemo na tenke rezine.

Segrejemo olje na visoki temperaturi. Na olje položimo govedino, limonino travo ali ingver, čebulo in vse to pečemo na visoki temperaturi kaki 2 minuti. Ves čas mešamo. Ne smemo peči predolgo, na govedini mora biti še vedno nekaj rožnatih lis.

Segrejemo 2 žlici olja. Čebulo popečemo na olju. Vietnamci poznajo drugačen postopek, ki nekoliko spremeni okus: sesekljano čebulo vložijo v posodo, ki dobro ohranja toploto in jo polijejo z vročim oljem. Mešanica stoji nekaj časa, da se prepoji.

Na vsak krožnik položimo po 3 kose kruha. Po kruhu polijemo žlico olja s čebulo. Nato položimo na vsak kos kruha še košček pečene govedine in nekaj preostale mešanice, ki smo jo pekli z govedino. Popečene in drobno narezane lešnike kikiriki posujemo po sendviču.

Sendviče postrežemo tople. Vsak gost dobi še majhno skodelico omake nuok nam, da vanjo namaka obložene kruhke, preden jih poje. Po mojih izkušnjah je ta omaka za naše ljudi premočna, zato jo damo na vsak sendvič le nekaj kapljic ali pa jih prej primešamo nadevu. Na kruhke si položijo gosti tudi majhne lističe koriandra ali mete. Vsak gost zvije kruh v valj, ki ga ovije še v list solate. V Vietnamu si ga gosti namočijo v nuok nam in ga vložijo v usta z rokami.

Opombe

To je eden od redkih azijskih receptov, ki zahtevajo kruh (če izvzamemo soparjeni kruh na severu Kitajske ali indijski čapati). Kruh je prišel v Vietnam s Francozi, vietnamski kuharji pa so ga iznajdljivo prilagodili svojim jedilnim navadam.

Vietnamski sendviči spadajo med najboljše azijske jedi. Njihov okus je nadvse bogat. Sendviči so primerni za predjed ali malico.