mnenj na posebni strani

Juha z nadevanimi sipami

Sestavine

8 majhnih sip (ne večjih od 6 cm)

koriandrovo steblo, dolgo kakih 3 cm (lahko ga nadomestimo s koriandrovimi listi, nikakor pa ne s semeni)

25 dag zmlete svinine

nekaj kapljic ribje omake (glej Malo enciklopedijo začimb)

4 skodele jušne osnove ali vode

2 manjši čebuli z zelenjem

nekaj svežih koriandrovih listov (glej Malo enciklopedijo začimb)

Postopek

Očistimo sipe. Odstranimo drobovje in shranimo del z lovkami (brez glave). Drobno narežemo koriandrovo steblo in čebulo. Narežemo mlado čebulo na 1 cm dolge kose.

V globji posodi zmečkamo z žlico koriander, čebulo, sol, poper in naredimo pasto. Dodamo svinino in ribjo omako in mešamo, dokler ni mešanica gladka. Z njo nadevamo očiščene in oprane sipe, tako da ostane kak centimeter pri odprtini prazen. Tja vložimo del z lovkami, nato z zobotrebcem stisnemo odprtino. Preostali nadev zvaljamo v kroglice, velike kak centimeter.

V ustrezni posodi zavremo jušno osnovo na visoki temperaturi. Dodamo sipe in kroglice, nakar naj juha ponovno zavre. S penovko poberemo morebitno peno. Znižamo temperaturo in dušimo juho v odprti posodi 10 minut oz. dokler ne izgine rožnata barva mesnih kroglic v zarezi, ki jo naredimo z nožem. Odstavimo posodo in primešamo mladi čebuli. Po petih minutah čakanja juho postrežemo.

Opombe

Juha z nadevanimi sipami je tajska juha, ki po okusnosti lahko tekmuje z vsemi juhami na svetu. Zahteva pa precej dela in je primerna za bolj svečane obede.

Mnenja o receptu

bo za poskusit / lolax

Naredila sem to juho in je vredna truda. Res je zelo dobra. Pri jedeh, ki jih ne poznam, in so povrhu še iz "daljnih krajev", se ponavadi točno držim navodil in tudi tokrat je bilo tako. Edino koriandrovega stebla nisem nikjer našla:( Ma je bilo vseeno dobro / kitkat