mnenj na posebni strani

Zelena torta s češnjami

Sestavine

400 g češenj

1/2 kozarca cherry brandyja

100 g pistacij (brez lupine)

200 g masla

120 g moke

1/4 pecilnega praška

200 g rjavega sladkorja v prahu

4 jajca

1 vanilijev sladkor

Krema:

2 rumenjaka

1/2 l mleka

50 g sladkorja v prahu

2 žlici gustina

sok 1 pomaranče

2 žlici cherry brandyja

Postopek

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Medtem z električnim mešalnikom sesekljamo pistacije in dodamo 100 g rjavega sladkorja v prahu. Maslo penasto zmešamo s preostalimi 100 g rjavega sladkorja. Dodamo cela jajca in dobro premešamo. Moko presejemo s pecilnim praškom in narahlo vmešamo v maslo.

Tortni model premera 20 - 22 cm premažemo z maslom in obložimo s peki papirjem. V model vlijemo testo in pečemo približno 40 minut. Pečeno torto vzamemo iz pečice in pustimo v modelu, da se ohladi.

V nizki posodi na hitro (na močnem ognju) prevremo cherry brandy in češnje. Pustimo, da se ohladi.

Krema: Rumenjake penasto zmešamo s sladkorjem in gustinom, dodamo pomarančni sok in cherry brandy. Dolijemo vroče mleko in na močnem ognju mešamo, dokler se ne zgosti. Zavreti NE SME!! Kremo odstavimo z ognja in pustimo, da se ohladi. Občasno premešamo, da se ne naredi skorja. S hladno kremo premažemo torto in obložimo s češnjami. Po češnjah lahko potresemo še žličko sladkorja v prahu.

Mnenja o receptu

Ali je res testo potem zelenkaste barve? To zna biti zanimivo že na pogled. LP / Dragička

Dragička, testo je res zelenkaste barve, ki mu jo dajo pistacije. Pogled je res zanimiv. / kača

Kje pa kupite pistacije brez lupine in neslane? / Alenka Š

Verjela ali ne, dobi se jih pri branjevkah s suhim sadjem v pokriti tržnici v Ljubljani, včasih jih imajo pa tudi v pasaži Maximarketa. / Loni

Mene pa zanima, kako debelo rata testo - 20 centimetrov mi zveni nekam majhno za pekač in si predstavljam, da je potem vse skupaj fejst visoko, ko dodaš še kremo in češnje. Visokega peciva ne maram preveč, saj je potem težje razrezat na majhne koščke in postaviti na pladenj, da si gostje sami postrežejo - po principu en grižljaj. / tjas

Kaj lahko uporabimo kompot? / Vilina