mnenj na posebni strani

Pogača

Sestavine

1 kg moke (pol mehke, pol ostre)

pol litra mleka

2 kocki kvasa

sol

malo sladkorja

4 cela jajca

2 margarini

Postopek

Iz moke, vzhajanega kvasa, soli, sladkorja, jajc in dveh žlic raztopljene margarine zamesimo testo. Pustimo na toplem naj vzhaja.

Ko je vzhajano, razvaljamo na debelino 2 cm, premažemo z 1/3 preostale margarine, prepognemo testo z leve strani do polovice, z desne strani do polovice in še enkrat prepognemo od zgoraj na dol, pokrijemo in pustimo pokrito 20 minut. Margarino si razdelimo na tri dele, mora biti na sobni temperaturi, da je čisto mehka.

Postopek trikrat ponovimo - razvaljamo, namažemo, prepognemo, vzhajamo.

Zadnjič testo razvaljamo na dolgo, zarolamo (kot da bi ožemali cunjo) in malo zavijemo v velikosti pekača. Pogačo damo na pomokan pekač, pustimo vzhajati, premažemo z beljakom in pečemo približno 1 uro (200 C).

Opombe

Lahko damo grobo skuto ali ocvirke. Pogača pride zelo velika. Lahko se naredi tudi s polovico materiala. Pogača se ne reže ampak se trga z roko. Odlično paše k mesu namesto kruha. Čas priprave - skoraj tri ure.

Mnenja o receptu

Kaj ni to listnato testo? Po zahtevnosti se mi pa ne zdi ravno srednje zahtevna. Vse pohvale kuharici in priznam, da se tega podviga ne bom lotila. Moraš pa že imet nekaj " rokce ". / vcibej

Ja, to naj bi bilo kot lisnato testo. Sploh ni problem, narediš usput, ko kuhaš kosilo, ampak treba je pa imeti čas - pravim, skoraj 3 ure. LP / Dragička