mnenj na posebni strani

Krompir po švicarsko

Sestavine

surovo maslo za namastitev posode

drobtine

10 krompirjev

sol

100 g trapista

100 g surovega masla

4 jajca - M*

3 dl mleka

(kuhana šunka)

Postopek

Ognjevarno posodo, pekač namažemo s surovim maslom, na rahlo posujemo z belimi drobtinami in nanje razporedimo polovico olupljenega in na kolesca narezanega krompirja, ki ga posolimo in prekrijemo s polovico na tanko narezanega ali naribanega trapista, ki ga obložimo še s kosmi polovice surovega masla. Prekrijemo z drugo polovico krompirjevih kolesc, pokrijemo ali potresemo s preostalim trapistom ter razporedimo preostalo maslo. Vse prelijemo z v mleku razžvrkljanimi jajci ter spečemo v pečici.

V kolikor nam je ostal kakšen kos kuhane šunke, ga lahko narežemo in zamešamo med jajca, seveda pa potem to ni več krompir po švicarsko.

Opombe

*Morda je prav, da tudi mi vemo, da je bil lani (18. julija) izdan Pravilnik o kakovosti jajc, ki med drugim določa način označevanja kokošjih jajc namenjenih naši prehrani. Tako so po novem, po teži (glede na maso), kokošja jajca razvrščena v štiri razrede, ki so označeni s S, M, L in XL kjer pomeni:

S drobna: manj kot 53 g;.

M srednja: od 53 do manj kot 63 g;

L velika: od 63 do manj kot 73 g;

XL zelo velika: od 73 g in več

Mnenja o receptu

Ali se lahko uporabi tudi ementaler in koliko časa je potrebno peči ? LP, Klavdija / 631141

Kakšen krompir, kuhan ali surov? / pina

Imam precej podoben recept, zato mislim da je krompir kuhan v srajčki in se peče 20 minut na 200 stopinjah v klasični peči. / izid

Pina, surov krompir seveda! Lp / Migla