mnenj na posebni strani

SALSA (omaka iz mediteranske zelenjave)

Sestavine

1 dl olja,

2 čebuli,

3 paprike babure,

1 melancan,

4 večji paradižniki,

vsaj 4 stroki česna,

žlica seseklajanih listov zelene,

žlica seseklajnih listov peteršilja,

sol po okusu.

Postopek

Melancane narežem na 3 mm kolute, posolim ter obtežim, da spustijo tekočino (mladih ni treba lupiti, stareješe pa. Tem je dobro odstraniti seme, ker ni okusno).

Čebulo sesekljam kot za golaž, papriko narežem na polkolobarje ali na kocke. Paradižnik olupim, iztisnem seme in sok, sesekljam. Česen sesekljam.

Na olju najprej spražim čebulo, da začne rahlo rumeneti, dodam papriko, pražim (ne na premočnem ognju!), da lepo zarumeni. Melancane ožamem, narežem na manjše koščke, dodam in pražim dalje. Ko tekočina skoraj povre, dodam paradižnik, dušim še cca 30 minut, dodam česen, sol, zeleno in peteršilj, še čisto malo podušim. Masa mora biti gostljata, brez vidne tekočine.

Vroče lahko polnite v vroče kozarčke in tesno zaprete, na hladnem in v temi se držjo vsaj 6 mesecev. Lahko pa salso ohladite in zamrznete. Sveža zdrži v hladilniku kakih 10 dni.

Jed je uporabna kot topla omaka za testenine, riž, kašo..., kot osnova za jajčno jed, na kruhu ali pa "kar tako" k mesu, ribam, mehkužcem...

Mnenja o receptu

Salsa je mega dobra!!! Vse pohvale! Eno rundo sem naredila po receptu, le da sem dodala čisto malo mletega čilija - zame. Drugo rundo sem naredila prav tako po receptu, poleg paprike pa sem dodala pekoč feferon. Ta je XXX Hot - za moža. Salso sem shranila v majhne kozarčke. Bomo videli, kako dolgo se bo držala. Hvala za recept. / anja27

Kaj , melancane morajo bit olupljene? / Gocka