mnenj na posebni strani

Žito torta

Sestavine

Za biskvit:

8 jajc

8 žlic sladkorja

6 zvrhanih žlic mletih orehov

6 zvrhanih žlic moke

Za kremo:

3,5 dcl mleka

12 žlic sladkorja

1 vanilin sladkor

4 rumenjaki

2 dcl mleka

8 žlic moke

20-25 dkg mletih orehov

20 dkg margarine

Postopek

Za biskvit stepemo beljake s sladkorjem. Ko je sneg trd, pričnemo z dodajanjem rumenjakov (posamično). Stepamo počasi z metlico. Na koncu dodamo še orehe in moko. Iz testa spečemo 3 biskvitne plošče (če gre, lahko 4) in sicer vsako posebej v tortnem pekaču, obloženem z namaščenim peki papirjem. Počakamo, da se ohladijo.

Za kremo zavremo 3,5 dcl mleka s sladkorjem in vanilinim sladkorjem. Posebej zmešamo rumenjake, moko in 2 dcl mleka in to zmes zakuhamo v mleko in počakamo, da zavre. Posodo odstavimo in vmešamo mlete orehe-toliko, da dobimo gosto maso. Dobro premešamo in pustimo da se ohladi. Margarino penasto umešamo in ji po žlicah dodajamo orehovo kremo.

S pripravljeno kremo premažemo biskvitne plošče. Prav tako namažemo kremo po vrhu in straneh torte.

Torta mora stati v hladilniku en dan, preden jo ponudimo dobro ohlajeno s stepeno sladko smetano.

Opombe

Ta torta je mastna, težka in seveda kalorična, tako da jo pripravimo samo tu in tam. Je pa zelo okusna, predvsem za ljubitelje orehovih slaščic.

Mnenja o receptu

če sem prav razumela testo zamešaš naenkrat, pečeš pa v treh rundah? Vedno sem mislila, da je treba biskvit takoj dat v pečico. Vedno sem se mučila, če sem hotela biskvit pečt po plasteh, da sem vsako testo posebej in sproti zmešala. / zvezdi

to si pa zelo komplicirala! Če pečeš posamezne plošče, so zelo hitro pečene - le malo dlje kot palačinke. V biskvitnem testu tudi ni pecilnega praška, ki bi se morda prehitro "aktiviral". Mirno zmešaj testo in postopoma speci plošče. / Lisa