mnenj na posebni strani

Pečena šunka

Sestavine

2 kg prekajene šunke brez kosti

3 žlice medu

1 žlička cimeta v prahu

nageljnove žbice po potrebi ali pa določena količina v prahu

Postopek

Šunko namočimo vsaj za 12 ur v vodo, da se razsoli. Dobro jo zbrišemo in osušimo. Vse sestavine dobro zmešamo in z njimi premažemo šunko. Mažemo še med peko, tako da šunka dobi glazuro. V kolikor imamo nageljnove žbice jih napikamo v šunko. Šunko pečemo do 2 uri na 190 stopinj. Dobro je, če je v pečici nekaj vode, da izpareva, tako se nam ne bo meso preveč posušilo. Režemo še toplo, toda ne takoj iz pečice.

Opombe

Če se vam zdi, da bo šunka presladka, lahko dodate nekaj soka ananasa. Ta naredi še bolj plemenit okus. Poskusite, mogoče vam bo všeč. Meni je.

Mnenja o receptu

Delala sem podobno, z rahlimi modifikacijami. 1kg težko svežo šunko sem kuhala v vodi z nageljnovimi žbicami, lovorjevim listom, poprom v zrnju, čebulo in česnom 1h. Počakala pol ure, da se je še namakala. Potem sem jo namazala s prelivom iz dijonske gorčice, javorjevim sirupom (lahko tudi med) in dimljenimi gorčničnimi semeni. Pekla sem 20 min, ponovno prelila in pekla še 20 min. Pride sladko-gorčična kombinacija, hrustljava skorjica. :) / Kravdija

super / bozalikovic