mnenj na posebni strani

Buhtlji brez sladkorja

Nikoli pozabljeni - buhtlji. Mi smo jih tokrat pripravili brez sladkorja, katerega smo nadomestili z eritritolom.

Sestavine

700 g pšenične bele moke

1 svež kvas (42 g)

350 ml toplega mleka

90 g eritritola (sladilo brez kalorij)

1 jajce

40 g masla

60 ml sončničnega olja

1/2 čajne žličke soli

malo limonine lupinice

žlička ruma

Polnilo:

temna čokolada s stevijo ali

domača marmelada brez sladkorja

Postopek

Malo pripravljenega mleka odlijemo in v njem pripravimo kvasec (dodamo svež kvas, premešamo, pokrijemo s krpo in pustimo 5 minut, da se kvasovke aktivirajo).

V posodi zmešamo vse sestavine in res zelo dobro pregnetemo (vsaj 15 minut), da je testo voljno in brez težav odstopi od stene posode. Testo naj v pokriti posodi vzhaja eno uro.

Vzhajano testo na pomokani površini razvaljamo v obliko pravokotnika in s pomokanim nožem narežemo tako, da dobimo okrog 25 približno enakih kvadratkov.

V vsakega damo košček temne čokolade s stevijo ali žličko domače marmelade ter ga zavijemo v kroglico. V naoljen pekač dajemo kroglico po kroglico. Vsako posebej najprej na spodnjem delu nežno namažemo z maslom ali oljem ("stisnjen" oziroma zalepljen konec naj bo spodaj).

Pečemo v predhodno ogreti pečici (180 °C) približno 40 minut oziroma dokler niso buhtlji popolnoma pečeni tudi od znotraj.

Mnenja o receptu

https://vizita.si/novice/eritritol.html / johana

@johana, eritritol v manjših količinah tu in tam ni škoden, ravno tako kot tudi navaden sladkor ne. Poleg tega pa so študijo izvajali na ljudeh, ki so k temu tudi po drugih dejavnikih nagnjeni in še ni dokazano, da obstaja resnična nevarnost. Lahko se pa eritritol seveda kadar koli nadomesti z drugim sladilom. / Malinca Nastja