mnenj na posebni strani

Bombetke z lešnikovim namazom in smetano

Super ideja za lešnikovo sladico

Sestavine

Sestavine za testo:

1 kocka svežega ali 2 vrečki suhega kvasa Fala

600 g bele moke

230 g mleka

150 g kisle smetane

70 g masla

50 g sladkorja

2 rumenjaka

2 mali žlički soli

Nadev:

čokoladno lešnikov namaz (Nutella)

Jajce za premaz

500 ml sladke smetane

3 male žličke sladkorja

1 utrjevalec smetane (Kremfix)

Postopek

Kvas Fala raztopimo v mleku in ga prilijemo k moki. Mešanici dodamo ostale sestavine brez maščobe. Zamesimo kvašeno testo; najprej mešamo počasi in med mešanjem postopno dodajamo maslo. Na koncu mešamo deset minut na najvišji hitrosti, da postane testo gladko. Zatem posodo pokrijemo s folijo in pustimo testo na toplem vzhajati.

Vzhajano testo stresemo na pult, pregnetemo in razdelimo na 75 g težke koščke. Vsak košček malenkost razvlečemo na vse strani, nato pa vse robove zavihamo proti sredini, da nakažemo obliko kroglice, zložimo na krpo z gladko stranjo obrnjeno navzgor, pokrijemo in pustimo počivati deset minut.

Zatem vsako kroglico razvaljamo v obliko kroga in na sredino položimo zvrhano malo žličko namaza. Z vseh strani zavihamo robove testa preko nadeva, da se robovi prekrivajo in jih dobro stisnemo skupaj, da bi nadev med peko ne iztekal. Zatem položimo kroglico na pult, jo z dlanjo objamemo in jo ob vrtenju nežno potiskamo ob podlago, da postane kroglica še bolj okrogla.

Oblikovane bombetke zložimo na pekač, pokrijemo in pustimo vzhajati.

Vzhajane bombetke premažemo z jajcem in prestavimo v vročo pečico. Pečemo jih približno 15 minut na 190 °C, da se lepo obarvajo.

Ohlajene bombetke prerežemo in nabrizgamo s sladko smetano, ki smo ji med stepanjem dodali sladkor in utrjevalec smetane.

Opombe

SPONORIRANO SPOROČILO