mnenj na posebni strani

Brioške s skutno kremo

Puhasti kruhki s skutno kremo

Sestavine

1 kocka svežega ali 2 vrečki suhega kvasa Fala

½ vrečke kislega testa Fala

700 g moke

300 g mleka

150 g kisle smetane

80 g masla

60 g sladkorja

3 rumenjaki

2 mali žlički soli

jajce za premaz

Skutni nadev:

500 g skute

500 g sladke smetane

80 g mletega sladkorja

Postopek

Moki primešamo kislo testo Fala, kvas Fala raztopimo v mleku in ga prilijemo k moki. Mešanici dodamo ostale sestavine brez maščobe. Zamesimo kvašeno testo; najprej mešamo počasi in med mešanjem postopno dodajamo zmehčano maslo. Na koncu mešamo deset minut na najvišji hitrosti, da postane testo gladko. Zatem posodo pokrijemo s folijo in pustimo testo na toplem vzhajati.

Vzhajano testo stresemo na pult, pregnetemo in razdelimo na približno 100 g težke koščke. Vsak kos malenkost razvlečemo na vse strani, nato pa vse robove zavihamo proti sredini, da nakažemo obliko kroglice, zložimo na krpo z gladko stranjo obrnjeno navzgor, pokrijemo in pustimo počivati deset minut. Zatem vsako kroglico razvaljamo, prepognemo rob testa proti sredini, ga potisnemo s prsti ali robom dlani ob spodnjo plast testa, da se povežeta, nato za zvijemo skupaj v zvitek – štručko oziroma bombico.

Oblikovane štručke zložimo v podolgovat model /več manjših modelov, pokrijemo in pustimo vzhajati.

Vzhajano pecivo premažemo z jajcem in prestavimo v vročo pečico.

Brioš kruhke v modelu pečemo približno 20 minut na 200 °C, da se lepo obarvajo. Pečene brioške stresemo iz modela, pokrijemo s krpo in ohladimo.

Preden jih postrežemo, skuti primešamo mleti sladkor in stepeno sladko smetano.

Ohlajene briške razdelimo na posamične bombice, vsako bombico pa vodoravno razrežemo na rezine. Vsako plast nabrizgamo s skutno kremo. Če želimo, lahko rezine sestavimo skupaj v sendvič ali pa ponudimo vsako rezino posebej.

Opombe

SPONZORIRANO SPOROČILO