mnenj na posebni strani

Čokoladno-kostanjeva pita

Če pečeš kostanj in ti ostane

Sestavine

1/2 kg kostanja, pečenega in olupljenega

rebro temne jedilne čokolade

žlica kakava

1/4 l smetane

1/4 dl vode

1 vanilijin sladkor

5 jajc

ščepec soli

5 žlic sladkorja

125 g masla

5 žlic moke (ni nujno, lahko samo kostanj)

Postopek

Kostanj zmeljemo. Lahko v multipraktiku, lahko na mlinček. Polovica gre v testo za pito, polovica v kremo, del ki gre v kremo mora biti presejan. Jaz meljem na mlinček za orehe in presejem, tako da je del v testu bolj podoben mletim orehom.

1 žlica sladkorja, 1 jajce in 4 žlice moke grejo z grobo polovico kostanjeve moke v testo. Maslo stopimo in malo precvremo, da postane rjavo in zadiši, dodamo sladkor in kostanj, lahko še malo precvremo, če si upamo, samo pazimo, da ne zažgemo sladkorja. Ohladimo toliko, da ne peče več v prste, dodamo moko in jajce, ugnetemo testo. S testom obložimo pitin model in pečemo 10 minut na 180° C.

Krema:

Zavremo smetano, primešamo kostanjevo moko in preostale 4 žlice sladkorja, vanilij, kakav, čokolado, sol, naj se vse dobro premeša in spet ohladi. Prestavimo v skledo za stepanje in z mešalnikom primešamo še 4 jajca in vodo - lahko led ali ledeno vodo, če ni časa čakati, da se krema toliko ohladi, da dodamo jajca. Lahko dodamo tisto žlico moke, če je preveč tekoče - za metlico mora ostajati sled.

Vlijemo v polpečeno pitino testo in pečemo 30-40 min na 150° C.

Opombe

To je rezultat odmrzovanja skrinje in stanja zmanjšane prištevnosti. Kdo normalen gre po temi mlet odmrznjen pečen kostanj in potem presejat vse skupaj? Si sicer odpuščam, ker je bil rezultat kar izjemen, ampak ne se po meni zgledovat. Obstaja kostanjeva moka, kupite tisto ali pa črtajte vodo in kupite tisti pire, ki se ga baje dobi. Super za na razdražen želodec zjutraj.