mnenj na posebni strani

Kokosovo mangova torta brez peke

lahka in osvežilna tortica, ki ne zahteva prižiganja pečice

Sestavine

Piškotna podlaga:

280 g maslenih piškotov

7 jedilnih žlic (70 ml) mleka

100 g masla

30 g bele čokolade

Mango disk:

400 g manga (olupljen in očiščen)

0,5 dl vode

60 g (po okusu več ali manj) sladkorja

4 listi želatine

Kokosova krema:

6 dl mleka

1 kokosov puding za kokosove kocke (primeren za 1 l mleka- glej navodila zadaj na vrečki) ali

2 navadna kokosova pudinga (za 0.5l mleka - glej navodila zadaj na vrečki)

150 g sladkorja

3 listi želatine

2 dl sladke smetane

Preliv:

2 dl sladke smetane

100 g bele čokolade

2 lista želatine

10 g kokosove moke

Postopek

Priprava piškotne podlage:

maslene piškote zmeljemo. Prelijemo jih z mlekom in zmešamo. Raztopimo maslo in z njim prelijemo namočene piškote. Belo čokolado raztopimo nad soparo in jo prilijemo v piškotno zmes. Dobro pregnetemo, da se masa enakomerno prepoji z vsemi tekočimi sestavinami.

Priprava mango diska:

mango olupimo, razkoščičimo in zmeljemo v pire. Prilijemo mu vodo in sladkamo. Ker je svež mango lahko različno zrel oz. sladek, vam svetujem, da ga sladkate postopoma. Vmes ga poskusite in po potrebi dosladkajte. Sladkan pire z vodo prekuhajte na štedilniku. Mango naj vre vsaj 3 - 5 minut, sicer ga želatina ne bo lepo sprijela skupaj.

Prekuhanemu mangu dodamo še predhodno namočene in ožete lističe želatine.

Pripravljen mangov pire nato prelijemo v skledo/posodo z ravnim dnom ali tortni obroč, ki je 4-6 cm manjšega premera od torte. Posodo/skledo ali obroč predhodno obložite s prozorno folijo za živila. Če delate v obroču ali pekaču, tega ob robu dobro zatesnite, da pire ne bo tekel ven. Disk nato hladite v hladilniku, da se popolnoma strdi.

Kokosova krema:

4 dl mleka zavremo na štedilniku. Če delate z večjimi/manjšimi velikostmi obročev, količino mleka sorazmerno prilagodite.V preostala 2 dl mleka zmešamo sladkor in puding. Če uporabljate navaden puding, potem potrebujete 2 vrečki pudinga. Če uporabljate puding za kokosove kocke pa je dovolj 1 vrečka pudinga. Ko mleko zavre, mu primešamo pudingovo mešanico.Kuhamo na zmerni temperaturi, da se puding do konca zgosti. Med kuhanjem ga ves čas mešamo. Kuhanega prelijemo v drugo posodo, mu primešamo še predhodno namočene in ožete lističe želatine.

Puding nato takoj prekrijemo s prozorno folijo za živila, tako da se folija dotika pudinga. Pustimo, da se popolnoma ohladi na sobni temperaturi.

Sladko smetano stepemo do čvrstega. Ohlajen puding dobro stepemo, da postane spet tekoč. Ročno mu narahlo primešamo sladko smetano, da dobimo gladko enakomerno kremo.

Preliv:

sladko smetano pogrejemo na štedilniku. Smetana ne sme zavreti ali biti preveč vroča, sicer vam bo zasirila čokolado. Če vam zavre, jo pustite nekaj minutk, da se malo shladi preden z njo prelijete čokolado.

Smetano prelijemo čez belo čokolado in zmešamo, da se vsa čokolada popolnoma raztopi.

Smetani in čokoladi nato dodamo še predhodno namočene in ožete lističe želatine in zmešamo, da se želatina popolnoma raztopi. Prelivu dodamo še kokosovo moko in premešamo.

Sestavljanje, hlajenje in postrežba:

tortni obroč obložimo z acetatno folijo, Maso za piškotno podlago stresemo v obroč in jo čim bolj enakomerno in naravnost poteptamo na dno pekača. Pomagate si lahko z žlico ali maso, na dno pritisnete s kozarcem, ki ima ravno dno. Piškotno podlago premažemo s polovico kreme. Na kremo položimo mangov disk. Najlažje ga prestavite tako, da ga skupaj s folijo dvignete iz posode/obroča, obrnete okrog na kremo in zgoraj nežno odstranite folijo.

Disk nato ob robu in zgoraj premažemo še z drugo polovico kreme. Kremo zgoraj poravnamo. Tortico nato hladimo v hladilniku 15 minut. Ohlajeno kremo prelijemo še s prelivom iz bele čokolade. Preliv ne sme biti vroč in ne popolnoma ohlajen.

Torto nato hladimo v hladilniku vsaj 6 ur pred postrežbo.

Ohlajeno torto vzamemo iz obroča, odstranimo acetatno folijo in jo po želji še okrasimo.

Če se vam pri rezanju zdi dno pretrdo, tortico pustite nekaj minutk na sobni temperaturi, da maslo in čokolada v piškotni podlagi nekoliko popustita.

Opombe

Več mojih receptov za sladice najdete na moji spletni strani https://pelicious.si