mnenj na posebni strani

Pita Sonček s skutnim nadevom

Sončno–sočna pita, pripravljena v dobri uri in z okusom, ki je všeč tudi otrokom.

Sestavine

Testo

300 g mehke bele moke

150 g masla

80 ml hladne vode

ščepec soli

Nadev

500 g skute

5 žlic sladkorja

3 jajca

180 g (1 lonček) kisle smetane

2 poravnani žlici ostre moke

1 vanilin sladkor

sok 1 limone

ščepec soli

1 kozarček Berce – ekstra domače marmelade Sonček

Postopek

Moko presejemo in vanjo dodamo na koščke nalomljeno maslo, sol in dolijemo vodo. Sestavine na drobno sesekljamo z nožem. Ko ni več večjih kosov masla, vse skupaj na hitro pregnetemo v gladko in voljno testo. Zavijemo ga v prozorno folijo in pustimo počivati v hladilniku vsaj 2 uri. Testo razvaljamo na debelino 5 mm in ga položimo v namaščen ali s papirjem za peko obložen pekač. Za to količino testa priporočamo pekač premera 26 cm. Testo v pekaču naj sega do roba in naj bo dobro pritisnjeno ob rob pekača. Na koncu testo še enakomerno prebodemo z vilicami. Za 15 minut ga damo počivati v hladilnik.

Medtem vklopimo pečico na 180 °C in začnemo pripravljati nadev.

Skuto pretlačimo. Vse sestavine za nadev nato zmešamo v večji posodi in nadev enakomerno vlijemo na testo. Pito položimo v ogreto pečico in jo pečemo približno 45 minut, da se robovi pite lepo obarvajo in nadev pridobi zlatorumeno tanko skorjico.

Vzamemo jo iz pečice in na še vročo razporedimo cel lonček marmelade. Marmelada se bo zaradi vroče podlage segrela in poslala dovolj tekoča, da jo bomo lahko enakomerno premazali po celotni površini pite.

Pita Sonček vas bo očarala z lepoto žarečih rumeno-oranžnih odtenkov in vas navdušila z osvežilnim energičnim okusom.

Opombe

SPONZORIRANO SPOROČILO

Ekstra domača marmelada Sonček je inovacija Posestva Berce. Njena posebnost je dodatek korenja, s katerim smo zaokrožili okus sočnih vipavskih breskev, prijetno svežino pa ji daje dodatek pomarančnega in limoninega soka.