mnenj na posebni strani

Smrekica s kuhanim pršutom in sirom

Smrekica, ki jo boste želeli imeti na vaši mizi za Božič, Novo leto, pa tudi vse ostale večere, ko boste v dobri družbi želeli ponuditi slane prigrizke.

Sestavine

Testo:

1 kocka svežega ali 2 vrečki suhega kvasa Fala

1 vrečka kislega testa Fala

750 g bele moke

300 g mleka

150 g grškega jogurta

80 g masla

30 g sladkorja

4 žlice olja

2 rumenjaka

2 mali žlički soli

Nadev:

300 g kuhanega pršuta

200 g trdega sira

200 g svežega sirčka

Jajce za premaz

Postopek

V posodo odmerimo sol in moko, primešamo kislo testo Fala, nato dodamo v mleku raztopljeni kvas Fala in ostale sestavine brez maščobe. Zamešamo testo in med počasnim mešanjem postopno dodajamo zmehčano maslo in olje. Zadnjih deset minut mešamo na najvišji hitrosti, da postane testo gladko. Posodo pokrijemo in damo testo na toplo vzhajati.

Vzhajano testo stresemo na pult, pregnetemo, razdelimo na štiri dele in pustimo počivati nekaj minut. Zatem vsak kos testa razvaljamo in izrežemo obliko smrekice. Prvo plast testa položimo na peki papir na pekač, ga premažemo s svežim sirčkom, obložimo s kuhanim pršutom in naribanim sirom. Obloženo testo prekrijemo z drugo plastjo testa, ponovno obložimo in ponovimo še enkrat z oblaganjem še tretje plasti testa. Na koncu položimo na vrh zadnjo plast testa. Zloženko v obliki smrekice še dokončno oblikujemo. Na obeh straneh testo razrežemo na ožje trakove; na sredini pustimo približno 3 cm testa nerazrezanega. Zatem vsak trak dva do trikrat obrnemo okrog svoje osi, da dobimo lep vzorec testa in nadeva in tako oblikujemo vsako vejo smreke. Ko smo vse trakove oblikovali v veje, pecivo pokrijemo in pustimo vzhajati.

Vzhajano smrekico premažemo z razžvrkljanim jajcem in prestavimo v vročo pečico. Pečemo ga pri 175 °C približno 35 minut, da se lepo obarva. Po potrebi pecivo prekrijemo s folijo, da bi se ne zapeklo preveč.

Opombe

SPONZORIRANO SPOROČILO