mnenj na posebni strani

Bučna orehova potica

Bučni pire bo testo vaše potice še lepše obarval; ta bo zažarela kot sonce, orehi pa bodo potico zaznamovali z noto slovesnosti.

Sestavine

Testo:

1 kocka svežega ali 2 vrečki suhega kvasa Fala

½ vrečke kislega testa Fala

600 g bele moke

240 g mleka

80 g masla

60 g grškega jogurta

40 g sladkorja

2 rumenjaka

1,5 male žličke soli

Nadev:

600 g mletih orehov

100 g sladkorja

80 g pečene hokaido buče

80 g mleka

2 beljaka

2 žlici ruma

lupinica in sok polovice bio limone

jajce za premaz

Preliv:

mleti sladkor

limonin sok

sladkorne zvezdice za okras

Postopek

Moki primešamo kislo testo Fala. Kvas Fala raztopimo v mleku in ga prilijemo k moki. Dodamo vse ostale sestavine brez masla in zamesimo kvašeno testo. Najprej mešamo počasi, med mešanjem dodajamo zmehčano maslo, na koncu na najvišji hitrosti, da se sestavine dobro povežejo in postane testo gladko ter odstopa od posode. Posodo pokrijemo in pustimo testo na toplem vzhajati.

Med vzhajanjem pripravimo nadev: orehe poparimo z vrelim mlekom, primešamo vroč bučni pire in dodamo vse ostale sestavine, da dobimo gladko mazav nadev.

Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo, pustimo počivati nekaj minut, nato pa razvaljamo na pravokotnik. Premažemo ga z nadevom in zvijemo v zavitek. Tega položimo v pomaščen model in pustimo vzhajati.

Vzhajano potico premažemo z jajcem, jo na več mestih prebodemo z iglo in prestavimo v vročo pečico. Pečemo jo slabo uro pri 175 °C.

Pečeno potico vzamemo iz pečice, jo pustimo nekaj minut v modelu, nato jo obrnemo iz modela na krožnik in ohladimo do konca.

Če želimo, lahko potico še dodatno okrasimo s sladkim prelivom in sladkornimi zvezdicami. Sladki preliv pripravimo iz polovice limoninega soka, ki mu primešamo mleti sladkor, da dobimo gosto, neprosojno zmes, ki pa je še vedno tekoča.

Opombe

SPONZORIRANO SPOROČILO